Около 500 социалисти са били назначени във властта, докато социалистите управляваха в четворната коалиция, а Корнелия Нинова бе вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, съобщава "Стандарт", като публикува списъка с назначените и се позовава на източници от Министерски съвет

Кадрите на "Позитано" 20, които са били назначени в местни и национални служби и министерства, са предимно местни партийни водачи, активисти, апаратчици и членове на Националния съвет, преброители от Конгреса, както и бивши депутати, подкрепящи партийното ръководство.

Освен шефски места в поделенията на социалното министерство, оглавявано от БСП, където членове на партията са оглавили Бюра по труда в страната и отдели по социално осигуряване, социалисти са застанали начело и на служби в земеделието, като горски стопанства и общински и областни земеделски служби, наред с ДФЗ, Дирекция за борба с градушките, БАБХ и четирите големи държавни горски предприятия, става ясно от публикувания списък.

Освен замяната с кадри на БСП на заварените експерти в оглавяваните от социалистите ведомства, социалисти са получили постове и в министерства, управлявани от коалиционните партньори. Така например, ексдепутатите Страхил Ангелов и Кольо Милев са станали съветници в политическите кабинети в МРРБ и Министерство на отбраната, които бяха управлявани от ИТН и ПП.

Настоящият водач на червената листа в Сливен Деян Дечев пък е бил съветник в политическия кабинет на земеделското министерство при министъра социалист Иван Иванов, а Атанас Костадинов - в кабинета на Борислав Сандов в МОСВ. Крум Дончев пък е трупал трудов стаж като съветник в транспортното министерство под шапката на Николай Събев. В Службата по търговско-икономически въпроси в Париж, която е под шапката на Министерство на икономиката и индустрията, пък е бил назначен бившият евродепутат Евгени Кирилов, сочи справката.

За да се отворят вакантни места за хората на соцлидерката, са били освободени кадри с дългогодишен опит. Според "Стандарт" повечето от ръководните длъжности са заети от членове на БСП без конкурс и без нужния опит и квалификация.