Четири инициативни комитета събират подписи за национални референдуми по различни теми, според регистъра по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, на сайта на Народното събрание, предаде БТА.

Вчера Инициативен комитет, оглавяван от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, внесе уведомление до председателя на парламента, че от днес (24 януари) започва да събира подписи за произвеждане на национално допитване с въпрос - "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?". Крайният срок за внасяне на подписката е 23 април 2023 г.

Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", вече събира подписи за запазване на българския лев. Въпросът за референдума е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Подписите трябва да бъдат внесени в парламента най-късно до 10 април т.г.

Инициативен комитет, представляван от Ивайло Шопски от Национално движение "Бащино огнище", събира подписи за национално допитване по три въпроса: "Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз; подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй; съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България. Крайният срок за внасяне на подписката е 9 април т.г.

Инициативен комитет "Нашенско бъдеще за нашите деца", представляван от Христо Попов, е депозирал на 22 ноември миналата година уведомление до председателя на парламента за организиране на национален референдум. Въпросите са свързани с начало на процедура по преговори по чл. 50 от Лисабонския договор за излизане от Европейския съюз; за незабавно запориране на "транзакциите на лица и институции у нас със САЩ, Русия, МВФ и СЗО, докато не се прекрати ползването на преференции от граждани на Украйна с оглед равностойното им положение с пребиваващи у нас граждани на други засегнати от конфликти страни"; избор, без посредник, като "Информационно обслужване", на Велико Народно събрание "с цел въвеждане на задължителен и значим тест на лъжата в съда и абсолютна монархия с княз, генетичен родственик на Александър Батенберг или на Георги Раковски и Петър Берон". Крайният срок за внасяне на подписката е 22 февруари т.г.

Конституцията казва, че Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, а президентът в изпълнение на своите правомощия с указ насрочва датата.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до НС за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Парламентът задължително приема решение да се проведе допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на предвидените в закона ограничения. В предложението за национален референдум се включват един или няколко въпроса, на които гражданите отговарят с "да" или "не".

Ако в срок до три месеца от уведомяването подписката не бъде внесена в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява, което се вписва в регистъра на парламента.