Председателството на Съвета на ЕС е по-скоро успешно според 46,2 процента от гражданите. Като напълно успешно го определят 24,3 на сто. Това сочат данните на Центъра за анализи и маркетинг /ЦАМ/ на политическите нагласи след края на европредседателството.

Националното представително проучване е направено в периода 3 юли-12 юли и в него са участвали 1021 пълнолетни граждани.

Председателството е оценено като по-скоро неуспешно от 14,4 на сто от анкетираните, а като напълно неуспешно е определено от 6,5 на сто.

Същевременно оценката за правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти към юли 2018 г. е 3,4 по шестобалната система.

Според изследването с най-висок рейтинг сред политиците остава президентът Румен Радев /61,3 процента доверие; 31,2 - недоверие/. Той е следван от омбудсманът Мая Манолова, в която доверието е 58,2 на сто, а недоверието е 30,9 на сто.

На трета позиция е кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Доверието в нея е 42,5, а недоверието е 40,3 на сто. Четвърти е премиерът Бойко Борисов, доверието в когото е 41,6 процента, а недоверието - 51,8 на сто.

На пета позиция е вицепрезидентът Илияна Йотова с доверие от 40,9 на сто и недоверие - 48,1 на сто. Веднага след първата петица е поставен и шоуменът Слави Трифонов. Той е включен в рейтинга заради непрекъснатите информации, че ще се включи в политиката. В него имат доверие 38 порцента от анкетираните, а недоверието към него е 48,8 на сто.

В дъното на рейтинговата скала са поставени представителите на "Старата десница" - Христо Иванов, Румен Христов, Божидар Лукарски и Атанас Атанасов. По думите на Юлий Павлов традиционно най-голямо недоверие събира лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ има недоверие от 75,2 процента /доверието в него е 12,3 на сто/. На втора позиция в отрицателната класация е лидерът на "Атака" Волен Сидеров с недоверие от 72,9 на сто /доверието в него е 15,6 процента/. На трета позиция отново е представител на Обединените патриоти - вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който е с недоверие от 69 процента, при доверие 15,5 на сто.

Няма сериозни промени при политическите нагласи между юли и февруари, когато е било предходното изследване. Води ГЕРБ, следван от БСП и ДПС. Има лек спад от около два процента при ГЕРБ и БСП, но дистанцията между двете формации се запазва около четири процента. ДПС качва сериозно резултата си от 5,1 процента на 8,2 на сто, което се възприема като връщане на хората, които са били отклонени към партията на Лютви Местан.

На въпрос от Центъра за изследване и маркетинг дали биха гласували за партия на Слави Трифонов положително са отговорили 11,7 на сто, по-скоро "да" са казали 21,8 на сто. Със сигурност не биха гласували 43,8 на сто от анкетираните, а по-скоро не биха гласували 16,6 на сто.

Според данните на допитването това означава, че ако сега Трифонов влезе в политиката, може да разчита на около 250 - 300 хиляди гласа и да се бори за трета позиция в парламента с ДПС.

Ниските доходи, здравеопазването и корупцията по високите етажи на властта продължават да са най-сериозните проблеми на българина. С една позиция от трета на четвърта отстъпва безработицата.

Във външнополитически аспект хората клонят повече на запад, отколкото на изток към Русия, показват резултатите от проучването, каза Павлов. На въпрос кои са основните външнополитически партньори на България, 52,7 процента са отговорили Германия, а 50,6 на сто - Русия. Следват Франция, Великобритания и САЩ.

При сериозна заплаха за националната сигурност най-много българи са посочили, че разчитат на НАТО /28,6 на сто/, докато 22,4 на сто са отбелязали, че биха разчитали на Русия. Общо гласовете за евроатлантическите партньори НАТО, ЕС, Германия и САЩ са над 52 на сто.