Около 200 мигранти са отблъснати от нашата граница тази нощ, съобщи по време на изслушване в парламента служебният вътрешен министър Бойко Рашков, като подчерта, че напливът е предимно от граждани на Афганистан. 

Междувременно премиерът Стефан Янев съобщи, че заради вълната от бежанци ще свика Съвета по сигурността към Министерския съвет на 9 септември.

"В страната са заловени 10-15 души. Ситуацията се наблюдава ежедневно. В много тясна координация сме с Турция и Гърция, за да може заедно да противодействаме на мигрантския натиск. Взаимодействието между граничните власти на трите страни е удовлетворително на този етап", заяви още Рашков.

"Голям проблем е опитът на нелегални мигранти да преминават през границата чрез транспортни средства. Това налага граничните власти да проверяват щателно всички транспортни средства, което пък забавя преминаването на границата и рефлектира върху икономиката", обясни той.

"В МВР е създадено звено, в което се концентрира информация от службите за сигурност", посочи Рашков.

"Звеното анализира получените данни и подпомага държавното ръководство да реагира своевременно. На крак са всички служби, координирани са техните действия, информацията се концентрира на едно място", отчете Бойко Рашков.

"На ниво ЕС се взе решение да се съдейства на афганистански граждани, които са работили за европейските структури в Афганистан, включително и за българското посолство. Взето е решение афганистански гражданин, който много години е работил за българското посолство, да бъде изведен с неговото семейство. 15 души е неговото семейство. Те са транспортирани до Белгия и до България. Настанени са така, че цялото семейство да се чувства добре. Има в Мадрид още една група, която ще бъде транспортирана тук и ще бъдат настанени", отговори вътрешният министър на въпрос на народния представител от БСП Иван Иванов, който се поинтересува дали у нас вече са приети граждани на Афганистан.

Вътрешният министър заяви, че служебното правителство не предвижда строеж на нови преградни съоръжения на границата с Турция.

"Ние няма да строим ограда на границата. Тя е факт. Ползва се. Тази ограда колкото и критики да отнесе как е построена, има ли хотели до нея, но няма нищо, което да сравняваме, когато е правена оградата до ден днешен. Това, че оградата е направена тогава без поръчка - на един вицепремиер, днес не бива да му се поставя въпрос за нещо преди 4 години. Ако става дума за обект национална сигурност - може да се предвиди изграждането да става ускорено. И не знам защо се поставя въпросът за опазване от югоизток, а не помните кога се направи ремонт на Съдебната палата. Тогава се използваше същия механизъм да се заобиколи закона за обществените поръчки", разясни той.

"Откъм турската страна имаме съоръжение, което възпрепятства в голяма степен. Гръцката страна вече е изградила по границата с Турция такова съоръжение. Има един общ проблем на Гърция и България - там минава река Марица. Тогава когато мигрантите навлязат в Гърция и от там по Марица ако забележат нашите гранични сили се връщат обратно, минават по гръцка територия и избират място за навлизане в България през Родопите. От тази нощ около 200 души са отблъснати, които се опитват да влязат и са заловени 10 - 15 мигранти. Преди дни имаше завишаване на броя. Това денонощие тенденцията е обратна. По-голям е броят на афганистанците отколкото сирийците. Около 3,5 милиона сирийци са в Турция. Правят опит и с транспортни средства. На Капъкуле има опашка от товарни автомобили. Ние не можем да не проверяваме колите. Опитват се да минават скрити в транспортни средства", уточни още Рашков.