Без инциденти премина 13-ият ден на протести в столицата под мотото "Доверие сме ние - мафията вън!" по повод отхвърления вот на недоверие на кабинета. Тази вечер в т.н "триъгълник на властта" се събраха отново хиляди протестиращи. Те блокираха движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител", Орлов мост и други централни улици по време на протестни шествия.

Исканията остават непроменени: оставка на премиера Бойко Борисов и кабинета му, оставка на главния прокурор Иван Гешев, приемане на машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание, което да ореже правомощията на главния прокурор.

Оставката на едни министър няма да промени нищо, искаме оставка на цялото правителство, настояват протестиращите. Част от участниците отново призоваха, че е време за гражданско неподчинение.

След като останаха няколко часа в "триъгълника на властта" протестиращите тръгнаха в посока Съдебната палата и се насочиха към бул. "Витоша", като преминавайки през пълните заведения по пешеходната зона, скандираха "Елате с нас, протестът е за вас".

Вижте снимки >>

Снимка: БТА

По-рано, преди 19 часа започна и друга демонстрация - пред столичния ресторант "Осемте джуджета", споменат като място за срещи в разследване на Антикорупционния фонд. Акцията започна с масово пиене на бира от присъстващите, но не от заведението, защото бе затворено. Протестът бе организиран в социалните мрежи от сдружение "Боец" под надслов "Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джудета" и събра 100-ина души. На място беше и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Протест “Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джудета“ в София

Снимка: Булфото

По-късно тази група протестиращи се присъедини към недоволните пред Министерския съвет. С настояване за оставки протестиращите там обявиха, че тяхното недоволство е истинският вот на недоверие към управляващите, след като по-рано днес кабинетът оцеля след петия вот на недоверие към него. Той бе внесен миналата седмица от ПГ "БСП за България" заради корупция.

Масовото пиене на бира пред "Осемте джуджета"

Снимка: БНР

След 22 часа  протестиращите стигнаха до Орлов мост и блокираха движението по бул. "Цар Освободител" за близо час. След това част от тях се насочи към сградата на Българската национална телевизия, където бе поискана за оставка от генералния директор на телевизията Емил Кошлуков.

Протестиращите заявиха, че те са истинският вот на недоверие

Снимка: БТА

Половин час по-късно протестиращите освиркваха екипи на полицията и жандармерията, които подготвени с шлемове и щитове, охраняваха на задна линия сградата на парламента. Шествието продължи мирно и няма изгледи за ескалиране на напрежението с крайна точка Министерския съвет.

Протестът в София

Снимка: БТА

Около 23:15 ч. на протеста останаха около 100 души, които ще останат до края на протеста. Те са се разположили на шадравана около президентството.

Протести имаше днес и в други градове в страната - Варна, Бургас, Русе, Добрич, Ямбол и Пазарджик.

Протестът във Варна

Снимка: Булфото

В Синеморец също се проведе протест както срещу правителството, така и срещу застрояването по Черноморието. Стотици хора се включиха в недоволството, което премина в шествие до част от строежите в района на Синеморец.

Протетът в Бургас

Снимка: БТА