След повече от пет часа дебати депутатите отхвърлиха проекта за решение за искането за импийчмънт със 155 гласа „за”, 72 гласа „против” и нито един въздържал се, предаде “Фокус”. "За" бяха от ГЕРБ, Синята коалиция , "Атака" и трима независими депутати. "Против" гласуваха народните представители от Коалиция за България и ДПС.
За да мине решението бяха необходими 160 гласа.

Отхвърлянето на искането стана, след като РЗС сутринта заявиха, че няма да гласуват за импийчмънт и не се явиха в пленарна зала, въпреки че миналата седмица се подписаха под мотивите за сваляне на държавния глава.

Гласуваното днес искане бе за повдигане и поддържане на обвинение срещу президента Георги Първанов и предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията му. Обвиненията срещу Георги Първанов бяха за нарушение на конституционни норми и принципи.

Днес бяхте свидетели на операция „Смешниците”, заяви депутатът от БСП Ивелин Николов, след като парламентът отхвърли процедурата.
Той каза още, че народните представители са загубили време, заплатено от всеки български гражданин за една пародия без нито един сериозен мотив. По думите му сред подписалите искането има хора с раздвоена самоличност, които са членове на клуба на президента. Николов посочи, че половината от подписалите са наследници или бивши членове на БКП. Той припомни притчата, че на Велика сряда Юда отива при фарисеите, за да ги попита, какво ще ми дадат, ако ви го предам.

Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев допусна, че отказът на РЗС в последния момент да подкрепи управляващите в искането за импийчмънт на президента Георги Първанов е връщане на услуга към БСП, съобщи Дарик.
„Тук обаче вие сами може да направите една връзка - президентът, тайните служби, след това Яне Янев и Алексей Петров, ДАНС. Може би там някъде се крие разковничето защо Яне Янев го няма днес", обясни Велчев