Това е нещо, което ние не приемаме, каза министърът на външните работи Румяна Желева пред парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, където представи екипа и приоритетите на външното ведомство, предаде БТА. 
Писмо, т.нар. нон-пейпър, е било изпратено до страните, които държат механизмът да бъде обвързан с влизането ни в Шенген, предаде БТА. Документът, който е бил изпратен вчера, съдържа стъпки, предприети от прокуратурата и други институции в изпълнение на препоръките на ЕК от последния доклад за България. То ще бъде изпратено до всички наши посланици в държавите-членки, каза Желева.
Вчера трима холандски министри - на правосъдието, външните работи и по европейските въпроси, са изпратили документ в парламента на Холандия, в който се казва, че "новите страни членки на Европейския съюз Румъния и България правят твърде малко, за да се справят с корупцията и организираната престъпност". Правителството на Холандия ще продължи да оказва натиск на европейско равнище за подобрения в двете страни. Ако това не стане, ще има последствия върху трансфера на европейски фондове за двете страни, както и за присъединяването им към Шенгенското пространство, се посочва в изпратения в парламента на Холандия документ, съобщи БТА.
До 15 септември предстои ЕС да се произнесе с обща позиция за България, каза още Румяна Желева. Това ще стане, след като бъде разгледан последният доклад на Европейската комисия за напредъка на България в Европейския парламент. Отсега нататък МВнР ще информира европейските партньори за всеки един напредък на България по отношение на правосъдието и вътрешния ред, заяви министърът.