ПП „Република БГ“ е категорична, че днес повече от всякога България и българското общество се нуждаят от стабилно управление, силна държава в лицето на работещи в услуга на гражданското общество институции, които трябва да решат неотложните проблеми и да проведат решителни реформи във всички сфери на стопанската и обществена дейност на страната.

Затова с нарастващо възмущение следим политическата ситуация у нас и намираме за изключително тревожни следните факти:

  • Фрагментацията на политическото пространство в лицето на осемте партии, които влязоха в състава на новия парламент, е на практика синтезиран образ на уродливия и престъпен Преход, през който България преминава вече 25 години.

  • Олигархичният, мафиотизиран начин на управление на страната през последните две десетилетия инфилтрира себе си и намери своя огледален образ във всяка една от политическите партии, които съставят българския парламент днес.

  • Ставаме свидетели на задкулисна покупко-продажба на народни представители от различни политически партии с цел формиране на мнозинство, за което никой български гражданин не е дал гласа си.

  • Пред очите на българското общество днес порочното политическо статукво от Прехода се институционализира окончателно и зае своято място под формата на 43-тото НС.

Ние от ПП „Република БГ“ сме категорични, че каквото и правителство да се състави, в резултат на математически комбинации от парламентарно представените партии в НС, то няма да може да реши никакви проблеми на българското общество. Няма да работи в интерес на гражданите на България, защото ще се основава на порочна безпринципност, партиен пазарлък, а като резултат ще доведе до още нестабилност и ще продължи да руши българската държавност и доверието в институциите.

Заедно или по отделно партиите на политическото статукво са доказали своята несъстоятелност в последните години и това обстоятелство превръща преговорите за съставяне на кабинет в безпринципно политическо празнодумие. Преговорният процес е пореден опит да се заблуди българското общество в истинските намерения на партиите участнички в него, а именно – да продължат разрушаването на българската държавност и демократичните устои на гражданското общество.

Затова ние от ПП „Република БГ“ се обръщаме и апелираме към истинската опозиция, която днес е извън парламента.