Това каза по БНР Геновева Петрова от социологическа агенция "Алфа рисърч".

По думите й според екзит пола Радев-Йотова получава 58.1 на сто от гласовете на гражданите, имащи право на глас, а двойката Цачева-Манушев - 35.3 на сто.

Днес са гласували 50.4 на сто от имащите право на глас, посочи Петрова.

От подкрепилите Пламен Орешарски на първия тур на президентските избори 92 на сто сега са гласували за Румен Радев, а 60 на сто от избирателите на Красимир Каракачанов са дали днес гласа си за Радев, каза още Петрова.

Значителна подкрепа Радев получава и от привържениците на Веселин Марешки - 54%. Цачева "взима" - 36%, никого не са подкрепили 10%.

35% от подкрепилите на първия тур кандидата на РБ Трайчо Трайков са гласували за Румен Радев, 54% - за Цецка Цачева - са данните на Алфа Рисърч, съобщени по БНТ.

Цачева не успя да мобилизира достатъчно сериозна мажоритарна подкрепа, допълни още Петрова.

По думите й влияние върху резултата има цялостният политически стил на ГЕРБ - забавеното обявяване на кандидатурата, по-резките партийни политически позиции по време на кампанията и др.

Заявлението на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка - това е част от политическия стил на партията, добави тя. Според Петрова поредица от подобен род политически грешки са довели до това да мобилизират по-сериозно противниците на правителството, на премиера и на тяхната кандидат-президентска двойка.

АНКЕТА: Как гласувахте на балотажа?