Вчера Върховната касационна прокуратура потвърди, че откритите бюлетини не са технологичен брак. От печатницата "Мултипринт" продължават да твърдят, че те са негодни и са отпадък.
Образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице не бе споменато. Късно снощи пък стана ясно, че сигналът е подаден от Мая Манолова от БСП.

На пресконференция в Министерски съвет, Райков каза, че все още не разполага с информация от прокуратурата за това дали отпечатаните количества са били брак, или не, съобщи БТА.
 
"Не по линия на прокуратурата имам информация, че част от тях са били технологичен брак", допълни премиерът и уточни, че не се е срещал с никого от ръководството на печатницата.
 
По повод думите на бившия премиер Бойко Борисов, че е трябвало те да бъдат проследени, за да бъдат задържани организаторите на схемата, Райков коментира, че е извършена превенция, за да се предотврати евентуално престъпление. Той изтъкна, че именно заради това бюлетините не са използвани в изборния процес.

Марин Райков коментира и твърденията, че главният секретар на МС Росен Желязков познава собственика на печатницата. Самият Желязков отрече това. Райков заяви, че е запазил Желязков в екипа си като много добър юрист, който знае как се сключват договори.
На кого е тази печатница в нито един момент не съм се интересувал. Има обществена поръчка и това е печатница, която е покрила изискванията. Няма конфликт на интереси, в нито един момент не е фигурирало съображение за нейния собственик”, посочи премиерът.
Той добави, че служител на Министерски съвет не е бил разпитван, а са зададени няколко въпроса на човек, който работи там. Поглеждайки към Желязков, Райков заяви: „Това е човекът”.

Самият Желязков каза, че в договора с изпълнителя на поръчката за бюлетините има клауза за неговото изпълнение, а не за предотвратяване на престъпление.
 
Не познавам собственика на печатницата. Не съм ходил в Костинброд и той не е идвал в Министерски съвет”, заключи лаконично Желязков.
 
Министърът на вътрешните работи Петя Първанова пък обясни, че МВР е охранявало печатницата от 23 април до 8 май - срокът за отпечатване на бюлетините, а след това е участвало със свои сили в съвместната проверка по искане на държавното обвинение.