Според нея половината от депутатите ще се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално, като се върне системата "Д'Онт" за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии.

Пред телевизия "България он ер" Близнашки заяви, че тези избори са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система.

Българите зад граница вече проявяват значително по-голям интерес да гласуват. Това беше едно свръхусилие от наша страна. Даже изпратихме представители на държавната администрация, които да участват в секционните избирателни комисии", посочи премиерът.

Според него проблемите идват от самия Изборен кодекс и приетата система за разпределяне на мандатите.

По принцип два са критериите, по които се изгражда изборната система. От една страна демократичност, но вторият критерий е критерият за ефективност.

"Тоест, страната да бъде управляема, да не се стига до тези ситуации, които наблюдаваме след последните избори", изтъкна Близнашки.

Той добави, че сегашното преразпределение на гласовете, заради несправедливостта, за което протестират най-вече жителите на област Кюстендил, не може да се коригира, защото законът трябва да се спази.

Близнашки посочи, че всичко това е повод да се седне и да се направи един сериозен разговор за промяна в изборното законодателство, предаде Фокус.

Служебният премиер очерта два варианта за съставяне на ново правителство - дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок и "може да се предполага" Патриотичния фронт":

„Това е най-естествената коалиция, с оглед резултатите на тези избори. Няма никакво съмнение, че ГЕРБ е големият победител от тях. Ако те имат сериозно отношение към проблемите на страната, трябва да седнат и да намерят формулата на управление, да изгладят своето взаимоотношение".

По думите му вторият вариант, ако първата опция не може да даде резултат, е голямата коалиция, за която ни подсказват отвън.

„Широка коалиция, включваща ГЕРБ, БСП и евентуално още някой. Очевидно е, че с оглед на проблемите, пред които сме изправени, трябва да се търси консолидация не само в Народното събрание, но и в обществото, за да могат да се предприемат тежките реформи, пред които сме изправени. Въобще има неща, които не могат да се отлагат повече. Хората ни чакат", заяви още Близнашки.

Анкета: С кого да се коалира ГЕРБ?