Неотолозите от УМБАЛ "Пловдив" спасиха от клинична смърт новородено момиченце.

Медийне се ражда преждевременно, в 35-та гестационна седмица и проплаква чак на 21-та минута след раждането си. Родена е и недоносена - 2300 грама.

Бебето е изведено от клинична смърт, причинена от тежка асфикция (задушаване - бел.ред), но състоянието й е усложнено. По спешност новороденото е преведено в Отделението по Неонатология в "УМБАЛ-Пловдив".

"Веднага поставихме момиченцето на изкуствена вентилация и започнахме лечение със сърфактант, за да разгърнем белия дроб", обясни началникът д-р Славея Неделчева. Здравето на новороденото постепенно се стабилизира и бебето е адаптирано към самостоятелно дишане на атмосферен въздух.

Малката вече е изписана от болницата, за нея се грижат родителите й, но д-р Неделчева ги увери, че вратата на отделението е винаги отворена за тях. Могат да идват при проблеми, за консултации, а и да споделят радостите си, казва лекарката. Медийне е трето дете в семейството, което я е чакало да дойде на бял свят с огромно нетърпение след известни неблагополучия.

Неонатологията в бившата Окръжна болница е най-голямото специализирано звено в цяла Южна България. "Добрият изход е резултат от работата на екипа от професионалисти, както и на отличното оборудване с най-модерната медицинска апаратура, каза завеждащата отделението д-р Неделчева.