УМБАЛ-Пловдив" (бивша окръжна болница) разкрива до дни лаборатория за PCR тестове, съобщи изпълнителният директор д-р Динчо Генев.

Лечебното заведение е закупило необходимата апаратура за изследване на COVID-19. Подадени са документи в Министерство на здравеопазването за включване на новото звено в списъка с лицензираните лаборатории в страната.

Референтната лаборатория за тестване за коронавирус ще започне работа, след като бъде лицензирана. Капацитетът е 13 проби за 2 часа и половина, като в началото ще се изследват съмнителни случаи и лежащоболни, а на по-късен етап и граждани.

Предприехме тази стъпка, след като на 14-я етаж в лечебното заведение бе създадено отделение за лечение на пациенти с коронавирус, което в момента е пълно с доказани и съмнителни случаи, заяви директорът. Според него резултатите от изследванията на приетите се получават бавно и това възпрепятства адекватните действия на медиците. Изпълнителният директор подчерта, че в "УМБАЛ-Пловдив" са взети всички противоепидемични мерки, за да нямат контакт пациентите и медицинският персонал от Ковид отделението с останалите звена.