Зооветеринарният комплекс в Пловдив ще потърси осиновител за 50-килограмовия Дого Аржентино, който миналата седмица нахапа майка и дете в Крумово. Ако никой не поиска домашния любимец, той най-вероятно ще бъде евтаназиран. Собственикът на четириногото Димитър Папазов е дал съгласието си пред служителите на Приюта за бездомни животни в Пловдив, съобщи "Марица".

Полицейското разпореждане е, че кучетата не могат да останат в приюта. Папазов обаче отказал да ги вземе обратно вкъщи след разигралата се драма с 2-годишната му дъщеричка Цветелина и съпругата му Наталия. Мъжът споделил пред служителите, че е съгласен кучетата му да бъдат евтаназирани.

"За да избегнем това, първо ще им потърсим осиновители", сподели директорът на ОП "Зооветеринарен комплекс" - Пловдив Георги Божев.

Миналата седмица полицията иззе от дома на Димитър Папазов в Крумово 50-килограмово куче от породата Дого Аржентино и още едно по-малко от вида Джак Ръсел. До това се стигна, след като дъщеричката и съпругата му бяха жестоко нахапани. След случилото се момиченцето бе прието с тежки травми и настанено в Интензивното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Майката също постъпи в болница заради раните. Жената била влачена из двора от огромното куче, докато се опитвала да го спре и отдели от детето.

Според Димитър, всичко станало за секунди, когато Наталия тръгнала да извежда Цветелина и малкото братче.

Семейството още е в шок от случилото се. Димитър е категоричен, че кучето му никога не е проявявал агресия. Семейството винаги завързвало кучето, когато извеждало децата навън или очаквали гости вкъщи. Във фаталния ден обаче то било отвързано и се разхождало в двора.

От разговора с Наталия Димитър разбрал, че всичко станало за секунди. Кучето се нахвърлило целенасочено към Цветелина. Димитър няма обяснение какво може да го е провокирало.

"Жена ми ми разказа, че кучето я влачило по земята. Тя бъркала в устата му, за да го спре. Молела някой от хората на улицата поне да вземе детето, докато тя се мъчела да удържи кучето, но никой не е помогнал, разказа Димитър тогава. Той твърди, че когато се прибрал от работа, сварил пред къщата си поне 20 души да гледат.

Димитър няма обяснение защо кучето е посегнало на детето. Твърди, че Цветелина и четириногото израснали заедно. "Много я обича. Когато беше малка, само като я видеше, и лягаше в краката и скимтеше от радост", спомня си Димитър. Обяснява, че за Дого Аржентино се грижи от четири години и половина. Той го взел за домашен любимец. Избрал породата, защото бил неин фен, а и тези кучета плашели с вида си.

"Това куче съм го гледал като човек. Хранил съм го, три пъти съм му спасявал живота", връща лентата назад бащата.

След случилото се полицията иззе от дома на Папазови две кучета. Дого Аржентино е едното, а другото - Джак Ръсел. Второто било на съпругата на Димитър. Според запознати със случая то също е участвало в нападението и хапането. Кучетата са настанени в приюта за бездомни кучета в Пловдив.

ПО- НИСЪК ОТ ТРЕВАТА

Няма универсален тест, с който да определим дали едно куче е агресивно, или не, коментира Георги Божев, попитан дали иззетите от Папазови кучета са агресивни, или не. Едно куче можело да отключи агресивно поведение, а след това отново да се върне в първоначалното си състояние на кротко и любвеобилно животно. Голямото не се е нахвърляло на работници от приюта по време на престоя му, но Божев обясни, че служителите му са опитни и обучени как да действат.