Пловдивският районен съд присъди 6-месечна пробация на 18-годишния Иван Г. Б. от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване Иван Борисов, който стреля с въздушен пистолет по градски автобус и счупи едно от стъклата му.

Тийнейджърът сключи споразумение с прокуратурата, а наказанието му се изразява в задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител. Трябва да плати и разноските по делото в размер на 696,40 лв.

Защитникът му настроя пред съда младежът да не бъде сниман.

"Не е хубаво да навлиза по този начин в живота - чрез публикации в медиите", аргументира се адвокатът, цитиран от "Марица".

В съдебната зала стана ясно, че ученикът е възстановил щетите за счупения прозорец на автобуса. Превел е по банкова сметка 2814,60 лв.

Стрелбата стана са 9 ноември миналата година, като малко преди това той си купил оръжието - пневматичен пистолет STEYR M9-A1, от магазин за фойерверки. Оръжието стреля с метални топчета.

Ученикът нямал търпение да се похвали пред приятелите си и същия ден с няколко свои съученици се събрали, за да стрелят по преминаващи автобуси. Към 21,00 ч. оттам минал автобус по линия №12, който се прибирал към гаража.

Тогава ученикът стрелял по него с пистолета, зареден със сачми, от което дясното стъкло се пръснало на парчета. Инцидентът се размина без пострадали, понеже в автобуса беше само шофьорът, но щетите бяха оценени на над 2800 лв.