Улица "Даме Груев" в Пловдив ще бъде отворена за движение от утре. Това стана известно след инспекция, която кметът Здравко Димитров направи на последния участък от трасето - близо до Кукленския транспортен възел.

Димитров бе със своя заместник по строителство Пламен Райчев и двамата на място се убедиха, че пътното платно е напълно завършено и готово да поеме трафика.

"Тази вечер трябва да се махнат загражденията от съседните преки, както и тези, които ограничават движението по "Даме Груев". Довършителните дейности по тротоарите могат да се извършват и при пуснато движение, без да се пречи на шофьорите. Хората се измъчиха с този проточил се ремонт, но улицата вече е напълно готова и я пускаме", заяви при огледа кметът Димитров.

Историческият ремонт на ул. "Даме Груев" стартира през декември 2021 г., а проектът е на стойност 6 163 899 лева. В първите 8-9 месеца изпълнителят завърши 200 метра и след това важната за жителите на кв. "Кючук Париж" отсечка остана затворена, а ремонтните дейности вървяха едва едва.

След инспекцията Здравко Димитров и Пламен Райчев посетиха и пробива "Модър-Царевец". Изпълнителите на обекта вече работят от северната страна на пробива и най-късно до края на годината връзката между районите "Западен" и "Южен" може да бъде отворена за движение.

Остават броени метри за полагане на водопровода от страна на изпълнителите на дейностите за Южния обходен колектор и веднага след като те приключат своята работа, ще бъде поставен и асфалтът на пробива. Трасето под жп линията вече е готово, част от асфалта е положен и от северната страна. "Виждаме, че става едно красиво и най-важното - практично съоръжение, което ще се ползва дълго в годините напред", заяви Райчев.