В част от членовете на секционните комисии в Пловдив се оказаха необучени и дори неграмотни, предаде NOVA.

Зам.-председателят на 73 СИК-Пловдив Росица Лекова заяви, че половината от комисията са необучени. Председателят не знае какво да прави, допълни тя.

В една от секциите дори избухна скандал заради необучен и назначен в последния момент председател на СИК.

83-годишният Васил Василев, председател на 73 СИК- Пловдив, твърди досега, че е участвал на избори като член на комисия. Преди два дни го поканили по съседски да стане председател, тъй като предишният се отказал.

Той обаче признава, че "не разбира нещата".

"Чета материалите, но трудно разбирам. Довечера не искат да ме взимат в панаира да носим чувалите", каза Василев пред "Днес", но счита, че близо 200 лева за участие на изборите са добре дошли като добавка към пенсията.

Предшественикът му на първия тур е бил младеж, който също нищо не е разбирал.

Секретарят на съседната комисия, който трябва да попълва изборните книжа и протоколите пък се оказа неграмотен.

Самата Росица Лекова от 20 години е по изборите и е категорична, че в комисиите трябва да се назначават грамотни хора, с ценз.

Въпреки, че на балотажа може да се гласува с машини, повече избиратели засега предпочитат да упражнят вота си с хартиена бюлетина. Избирателната активност е двойно по-ниска в сравнение с първия тур.

В битката за Пловдив продължават двама претенденти. Малко след 8.30 първи правото си глас упражни кандидатът за кмет на ГЕРБ Костадин Димитров. Направи го с хартиена бюлетина. Час по-късно своя глас даде и кандидатът за кмет на Пловдив, издигнат от Продължанаве промяната- Демократична България проф. Ивайло Старибратов. Той избра машинният вот.