Служители от Центровете за спешна медицинска помощ от Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Хисаря и Карлово протестираха пред областната управа на Пловдив с искания за достойно заплащане на труда им.

В протеста участваха, организирани от КТ "Подкрепа", лекари, фелдшери, медицински сестри, шофьори на линейки, санитари, подкрепени от техни колеги от Бургас и Смолян. Прочетена бе декларация, която представители на протестиращите връчиха на областния управител на Пловдив Ангел Стоев с искане да бъде предадена на Министерството на здравеопазването, предаде БТА.

Освен за увеличаване на основните трудови възнаграждения в сектора, в нея се настоява да се организира обсъждане на критерии за допълнително материално стимулиране в зависимост от квалификацията, задълженията и отговорностите на заетите в сектора и признаване на труда им като втора категория.

"Отнасям се с изключително уважение към труда на всички, ангажирани в Центъра за спешна медицинска помощ, защото на всеки от нас рано или късно му се налага да се сблъска с нуждата от медицинска помощ", каза в отговор Ангел Стоев.

Той бе категоричен, че няма негативна обществена нагласа към служителите на спешната помощ, но призна, че има отделни прояви на вербално и дори физическо насилие към тях. "Като общество трябва максимално да се противопоставим на тези прояви, защото когато ги има, те влияят на психиката на медицинските работници и се отразяват на качеството им на работа", каза още Стоев.

Искането им за повишаване на доходите областният управител определи като много справедливо и припомни, че служебното правителство е потърсило механизми за устойчиво повишаване на доходите, които да бъдат отразени в бюджета на страната за 2023 година, както и в един тригодишен рамков период. Той подчерта, че тези средства ще бъдат разчетени в предложението за бюджета и оттук нататък, допълни Стоев, е Народното събрание. Служебното правителство осигури до края на тази година допълнителни средства към бюджетите на центровете за спешна медицинска помощ за допълнителни възнаграждения за месеците октомври, ноември и декември, добави Ангел Стоев.