Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор (КТД) между Министерството на здравеопазването (МЗ) и Българския лекарски съюз (БЛС), е финансово обезпечено от последното редовно правителство, заявява в позиция доц. Васил Пандов от "Продължаваме Промяната", по повод коментарите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за липсата на средства за повишаването на заплатите в сектор "Здравеопазване".

Вчера от Министерството на здравеопазването изпратиха прессъобщение, в което министър Меджидиев посочва, че обещанието за по-високи заплати в сектора е било просто ПР-акция на предишния кабинет. Министърът припомни, че служебният кабинет е отделил 10 млн. лв., за да се увеличат заплатите на работещите в Спешна помощ, а за РЗИ бяха отпуснати допълнително по 600 лв. за всеки зает в системата, за да се компенсират поне частично експертите.

Пандов посочва, че увеличението е обезпечено чрез безпрецедентен за последните 15 години скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - средно с 25%. Ето защо болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, имат възможност да вдигнат минималните основни заплати до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар.

На този фон будят недоумение коментарите на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, че повишението на възнагражденията на медицинските специалисти е PR ход на министрите на здравеопазването и на финансите в кабинета на Кирил Петков, посочва Пандов. По думите му е странно не само твърдението му, че няма пари, но и фактът, че д-р Меджидиев прави това "откритие" сега в качеството си на служебен министър, след като в качеството си на председател на най-голямата лекарска колегия в състава на БЛС на практика е подкрепил договорените в КТД минимални основни заплати.

През последните 12 години, включително по време на служебното правителство на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по доходите на медицинските специалисти. "Продължаваме Промяната" в лицето на министър-председателя Кирил Петков и министрите на финансите и на здравеопазването Асен Василев и проф. Асена Сербезова издигнаха този въпрос в приоритет на управлението, посочва Васил Пандов. За първи път беше подписан КТД в сектор "Здравеопазване", с който възнагражденията на здравните кадри бяха увеличени не просто с 5-10%, какъвто бе подходът до момента, а на 1500 лв. основна заплата за специалисти по здравни грижи и на 2000 лв. за млад лекар, добавя той.

Със задна дата от 01 май 2022 г. съгласно заложените нива в КТД бяха повишени възнагражденията на работещите в структурите, които са на пряка издръжка от МЗ - центрове за спешна медицинска помощ, държавни психиатрични болници, центове по трансфузионна хематология и други. За това бяха отделени близо 22 млн. лв., отбелязва Пандов.

В последните дни на кабинета Петков с около 10% бяха вдигнати заплатите на служителите в НЗОК. Заплатите на колегите им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след реформа и оптимизиране на разходите. Служебното правителство обаче даде 10 млн. лв. на тази администрация без никакви реформи и заложени цели, се посочва в позицията.

По време на последното редовно правителство бяха увеличени средно с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК гарантира около 250 млн. лева месечно за болниците. По този начин се осигуриха пари за по-високи заплати на специалистите там. Справедливото заплащане на лекари, сестри и санитари бе мисия и на съсловната организация - БЛС, която е страна по националния рамков договор (НРД) и го подписа без възражения, допълва Пандов.

Въпреки недоволството на някои болници, целта в основната си част е постигната. Според предоставените от НЗОК данни всички големи здравни заведения - около 150, са постигнали заложените в КТД и НРД нива на заплащане. Останалите са повишили възнагражденията и са се приближили до заложените минимални размери. Важно е да се подчертае, че веднъж увеличени според КТД, заплатите вече не могат да бъдат намалени едностранно от работодателя, отбелязва Васил Пандов.