Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 27-годишен мъж за това, че на 15 ноември е подал фалшив сигнал за поставено взривно устройство в района на Централна гара-Пловдив, съобщиха от държавното обвинение.

По-рано стана известно, че "бомбаджията" на гарата е небезизвестният Любомир Яков, който изпрати заплашителни имейли, че ще убие Бойко Борисов и Ива Митева, за което лежа в затвора. Сега той отново се насочват натам, става ясно от привличането му като обвиняем от прокуратурата по тежък член от Наказателния кодекс, който предвижда до пет години затвор и глоба до петдесет хиляди лева.

С лека усмивка той влезе днес в съдебната зала за гледане на мярката му за неотклонение. Той бе доведен под засилен конвой в Пловдивския районен съд, където прокуратура поиска постоянния му арест.

По делото е установено, че в 18:50 часа той се обадил на тел. 112 и съобщил, че е "заложил минни гранати". Позвъняването било от уличен телефон. При извършената проверка от полицейски екипи е установено, че сигналът е фалшив и не са били открити взривни вещества. Достъпът до гарата, включително и движението на моторни превозни средства в района, бе ограничен до около 22:00 часа същия ден, посочват от прокуратурата.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е осъждан. По делото мъжът е дал обяснения в присъствието на защитник, в които е направил самопризнания за извършеното деяние.