Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал "Отдих и култура" и е в непосредствена близост до църквата "Свети Николай", която е построена върху земя частна общинска собственост, предава БНР.

За целта се променя Подробният устройствен план. Земята от публична преминава в частна общинска собственост.

Съображения имаше единствено Костадин Палазов от групата на БСП. Мотивът му беше, че по този начин се отнема терен, предвиден за озеленяване. Според него с представените от администрацията проектопромени в Подробния устройствен план, ще се наруши ЗУТ.

Така направеното изменение на подробния устройствен план означава, че ще може да се реализира средно строителство до височина от 12 метра и половина. Изискването за озеленяване ще е само за 20% от терена.

По време на кратката дискусия Славчо Атанасов от Съединени за Пловдив и Господин Апостолов от Възраждане подчертаха, че не знаят църква да е построила жилищна сграда. Освен това подчертаха, че в храмовете винаги присъства озеленяване. Предложението на Костадин Палазов за неприемане на точката не беше одобрено.

В последствие предоставянето на терена на пловдивската митрополия беше одобрено, въздържали се и против гласуваха групите на ПП-ДБ и БСП.