Заради увеличената заболеваемост с коронавирус от днес в Пловдив носенето на маски става задължително в градския транспорт, лечебните заведения и аптеките. Мярката е в сила за един менец. Според лични лекари от региона  случаите на Ковид многократно надвишават официалните данни, а скритата заболеваемост е огромна, предаде БНТ.

Според медици едва около 30 процента от случаите влизат в статистиката. Проблемът отчасти е заради невъзможността джипитата да издават направления за ПСР тестове, а пациентите масово отказват сами да плащат за тях. Новите ограничения се налагат заради повишените нива на заболели с COVID-19, според които града и областта влизат в Етап 1.

Д-р Захаринка Вълканова от пловдивското село Крумово се грижи за около 3 хиляди пациенти. В последните две седмици пред кабинета й е пълно с хора, оплакващи се от симптоми на Ковид-19.

"В момента имаме доста болни. Даже преди малко имахме съмнение за бебенце с ковид. Накарахме родителите да направят тест. И те са положителни, и бебето е положително. Тепърва се засилва. Ето днес отново имаме пет нови случая", обясни лекарят.

Д-р Вълконова не крие, че трудно може да накара пациентите си да се тестват за тяхна сметка.

"Голяма скрита заболеваемост. Много. Бихме желали отново да имаме възможност да пускаме тестове, макар че това трябва да стане с разрешение. Трябва нов анекс да имаме, защото в момента имаме забрана. Отново се връщаме в изходна позиция в началото на ковид".

Пациентите, които чакат пред кабинетите на личните лекари с оплаквания, различни от ковид, също се притесняват от ситуацията.

А освен за средства за тестове, които да отпусне Здравната каса, медиците настояват здравното министерство да заплаща труда на лекарите, приемащи пациенти с коронавирус така, както е поемало дейността на закритите вече ковид зони.