С 6% са се понижили цените на апартаментите ново строителство в Пловдив през второто тримесечие на 2022 година спрямо първите три месеца на годината. Това показват данните на НСИ за Индексите на цените на жилищата, изчислени на база реални покупко-продажби в шестте най-големи градове на страната. Така се бележи първият сериозен спад на цените на новоизградените жилищни имоти, най-голям от 2016 година насам, откогато се събират тези данни, съобщава "Traffic News".

Цялостният индекс на цените се е понижил обаче с едва около 0,5% поради факта, че стойността на старите имоти продължава да расте с бурни темпове. В Пловдив не е имало по-голям ръст на цените на съществуващи имоти от 2016 година насам за тримесечие - с цели 4,6%.

По-всичко личи, че тенденцията за поскъпване на стари имоти е все по-силно залегнала в Пловдив и се очаква да продължи. Причините основно са, че в централните квартали на града няма място за бурно строителство, предлагането е свито, а търсенето голямо.

През месеците април-юни 2022 година, спрямо същия период на миналата година, цените на домовете в Пловдив са поскъпнали с 8,6%, като ръстът при новите жилища е 3,6%, а за съществуващите жилища - 12,9%.

Най-бурен ръст в цените на имоти се наблюдава в Русе, където за година апартаментите са поскъпнали с 23,3%, а акцент в промените е голямото увеличение на цените на новото строителство. Във Варна пък има най-голямо успокояване на имотния пазар.