В сградата на Съдебната палата в Пловдив откриха барелеф на Димитър Пешев /1894 - 1973/, юрист, политик, работил като съдия в Окръжен съд - Пловдив преди да замине за София, съобщиха от пресцентъра на съда. През 1943 г. като подпредседател на XXV Обикновено Народно събрание, заедно с 42-ма народни представители с писмо до министър-председателя Богдан Филов се обявява против депортацията от България на близо 50 000 евреи.

Откриването за барелефа на Димитър Пешев е част от програмата, посветена на 140-годишнината от създаването на Окръжен съд - Пловдив. Това се случва през 1879 г. - въз основа на приетия Органически устав като основен закон на Източна Румелия. Барелефът е изработен с подкрепата на Организацията на евреите "Шалом", а негов автор е скулпторът Атанас Карадечев.

За живота и делото на юриста Димитър Пешев са говорили Максим Бенвенисти - председател на фондация "Цедака - Шалом" и Светозар Калев - председател на Организацията на евреите "Шалом" в Пловдив. Спомени за него е разказала и неговата пламеница Кичка Пешева.