Около 200 тона опасни отпадъци са открити край Пловдив при съвместна операция на прокуратурата, РИОСВ и полицията. Те са депонирани в терен близко до Южното околовръстно шосе.

Върху частни ниви на три купчини са изсипани над 200 тона шлака. Веществото с кафеникав цвят е остатъчно от производството на акумулатори. Не е ясно кога тази шлака е изсипана на мястото.

Екоинспекторите са взели проби за изясняване на състава, в който се предполага, че има и тежки метали.

"Има шлаки от производствена дейност, но в момента няма как да кажа, докато не излязат пробите. Те ще покажат дали има замърсяване на почвите, евентуално и на водите. Има разлика между опасно и токсично. Според нас не е токсично", коментира Станислав Данчев, началник отдел на РИОСВ-Велико Търново.

Резултатите от пробите се чакат до месец. Анализът трябва да установи доколко токсичен е отпадъкът и може ли да стигне до водата.

Продължава работата и на други места, за които има данни, че има незаконно загробени на боклуци.

Проверката обхваща няколко места - околовръстното на Пловдив откъм Пазарджик, Голямо конарско шосе, район между кварталите "Коматево" и "Прослав", обясниха от полицията.

В акцията участвали екоексперти от Велико Търново, за да няма съмнения за пристрастност.

Според разследващи има данни, че адресите са свързани с братя Бобокови, но засега от прокуратурата се въздържат от коментар.

През септември т. г. държавното обвинение съобщи за открити 7 756 т опасни отпадъци в землищата на четири области - Монтана, Шумен, София и Плевен. Над 7 хиляди тона се се оказаха токсични. Образувано бе досъдебно производство, по което към наказателна отговорност бяха привлечени братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.