Таксите за сватби и погребения се увеличиха с решение на Пловдивския общински съвет от вчера.

С 29 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържал се" съветниците одобриха промените в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив.

Таксата за сватбен ритуал в работни дни се увеличава от 72 на 84 лева, а в почивни дни - от 138 на 150 лева. Изнесеният ритуал от 264 лв. става 294 лв. Сватба с фолклорен тракийски ритуал в централния младоженски дом и в зала "Тракия" досега струваше 396 лв. и става 420 лв., а изнесеният поскъпва от 540 на 570 лева.

Вдигат се цените на 22 услуги, свързани с извършване на погребение и почистване на гробни места. Тези такси не са увеличавани от 10 години, посочват от общинското предприятие "Траурни дейности".

Разрешението за таксиметров превоз поскъпва от 34 на 60 лв. при първоначално издаване, а продължаването му се вдига от 26 на 50 лева.

Таксите на услугите на ОП "Зооветеринарен комплекс" се увеличават с 20%.

Дървата за огрев на ОП "Градини и паркове" поскъпват от 66 лева с ДДС на 120 лв. с ДДС за 1 кубик.

ОП "Жилфонд" ще извършва срещу заплащане нова услуга - "транспорт и съхранение на намерени (иззети) вещи и багаж. По предложение на предприятието, което управлява басейна на Спортното училище, той ще се ползва безплатно само от учениците с профил "плуване" от СУ "В. Левски", а не от всички ученици. Цената за ползване на покрития общински плувен басейн частично се увеличава с 18-20%.

Част от входните билети на пловдивските музеи също се повишават. В обектите на ОИ "Старинен Пловдив" се въвеждат нови тематични комбинирани билети, най-скъпият от които е с беседа - 125 лв. Отделен ценоразпис има за ползване на възрожденските къщи в Стария град, Античния театър, Малката базилика, Епископската базилика, Римския стадион, подземния етаж на "Екселсиор".

От наредбата отпадна предвидената нова такса за служебно паркиране в разширен режим по предложение на групата съветници от ГЕРБ.