Въпреки протестите на десетки граждани от сутринта и изказванията им в залата срещу измененията, Общинският съвет на Пловдив прие новия Общи устройствен план. Недоволството на хората бе провокирано от промяна в част от предназначението на парк "Отдих и култура" до Гребната база, която разрешава застрояването на 30 процента от 81 декара, прилежащи към него, предаде БТА.

Дебатите по темата продължиха повече от четири часа като независими общински съветници и такива от "Демократична България - Обединение" се опитаха няколко пъти да отложат точката за друго заседание.

Общинските съветници посочиха, че са получили окончателния вариант на Общия устройствен план твърде късно и са имали само 48 часа, за да бъде разгледан от три комисии. Тези хора нямаше да са тук, ако процедурите бяха минали прозрачно и публично, посочи Добромира Костова от "Демократична България - Обединение". Според нея има законови нарушения в плана, свързани със застрояването на парка. Имаме случай на нарочно действие от общината в услуга на това паркът да изчезне, коментира Костова.

Независимият Слави Георгиев посочи, че липсата на доклад от главния архитект или друг от администрацията по промените в ОУП на Пловдив, който е трябвало да бъде изготвен още през месец февруари, " създава усещането, че се прикрива нещо".

В изказванията гражданите посочиха, че искат запазването на парка в цялостен вид, без застрояване. Хората критикуваха управлението на града - обществения транспорт, нереализирани ремонти, тегленето на заеми от Общинския съвет, презастрояването. Гражданите обвиниха съветниците и администрацията в защитаване на партийни и корпоративни интереси.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов посочи, че проектът за изменение на ОУП е входиран в края на 2019 година, преди започване на мандата. По думите му в продължение на една година са постъпвали допълнителни препоръки и становища, като "няма нито едно неразгледано постъпило заявление".

Теренът в парк "Отдих и култура" от 81 дка е попадал в зона за спорт и атракции през 2019, заедно с още четири имота на изток от него до Братската могила, които са общински и са останали за озеленяване. Собственикът на имота е поискал да има право да стори като се е позовал на влязъл в действие Подробен устройствен план. Според архитект Ахрянов ОУП е трябвало да се съобрази с него.