Как община край Пловдив, която допреди няколко години беше пред фалит, реши да изнесе заседанията си на общинския съвет в петзвезден хотел край морето?

"Залата на общински съвет "Родопи" се намира в подземието, на около 3-3,30 метра под земята. Това е нашата зала, няма нито един прозорец. Без дневна светлина... пропита общо-взето от влага и от зловония", обяснява пред bTV Георги Цанков, който е председател на Общинския съвет на Родопи.

Именно залата за заседания на Общинския съвет е причината за председателя му да предложи необичайната дестинация за изнесеното заседание - петзвезден хотел в Слънчев бряг. По думите му предстои напрегната работа.

"На тази сесия ни предстоят 99 точки. Очакваме и няколко допълнителни. Това са 5-6 часа работа непрекъсната", обяснява Цанков.

26-те общински съветници ще нощуват две вечери срещу 2700 лева. "Като хотел предлагаме на всички държавни институции преференциални цени", обясняват от комплекса.

"Всъщност става въпрос за две нощувки по 55 лева. Съгласете се, че колегите от общинския съвет, които получават възнаграждения около една минимална заплата - това е един малък жест", обяснява Цанков.

"Най-важното е да се знае, че в никакъв случай не ме е срам и в никакъв случай не смятам, че съм навредил на интересите на всички жители и данъкоплатци в община Родопи", допълва той.

"Шокирана бях. В интерес на истината хвана ме срам, като видях хотела, че е пет звезди... От хората. Тъй като ние не сме села с пет звезди. Имаме твърде много проблеми, за да си позволим ние да заседаваме по Слънчев бряг", коментира общинският съветник Лидия Гимишева.

Атанас Бояджиев инициира гражданска подписка срещу изнесеното заседание. "Това е разточителство и харчене на средства. Защото освен нощувките в тази цена не е включено изхранването, не са включени пътните разноски, които ще бъдат допълнително платени и на всеки един общински съветник", обяснява той.

Много от улиците в населените места на община Родопи изглеждат като лунен пейзаж. Затова не е учудваща реакцията на гласоподавателите, които са недоволни.

От 5-звездния хотел, в който е сниман и култов български сериал, уточняват, че предлагат всички удобства за делова работа. "Ние им осигуряваме съответно помещение, зала, в която да съвещават в посочения период, съответно и изхранване - закуска, обяд и вечеря", коментира Баяр Бекир, който е маркетинг мениджър на хотелския комплекс.

Във вторник следобед, след извънредна среща, общинският съвет отмени насроченото за 4 юни изнесено заседание в Слънчев бряг.