"Благодаря на всички пловдивчани, които гласуваха за мен. Да си кмет на Пловдив е действително голяма отговорност. За мен е чест да бъда кмет на този древен град". Това каза новият кмет на Пловдив Здравко Димитров, след като положи клетва в зала "Съединение" на Историческия музей в града.

Той добави, че от решенията на местната управа зависи как ще се развива градът през следващите четири години. На първо място Димитров постави бързата урбанизация в следствие от разрастването на икономическите зони, което по думите му води до намаляване на безработицата, но в същото време и до презастрояване, лош въздух, трафик. Без помощта на държавата тези проблеми няма как да бъдат решени, каза кметът и добави "ще търсим финансова подкрепа от държавата, но нашите искания трябва да бъдат мотивирани".

Димитров обеща, че ще създаде обществени съвети по всички важни теми и приемни за гражданите.

"Трябва да определим приоритетите на града за 20-30 години напред, а не на парче. Трябва да запазим древния град, но той трябва да бъде удобен и за хората, които сега живея в него", каза още Здравко Димитров. Той си пожела големият диалог за Пловдив да бъде в Общинския съвет.

Пловдивският митрополит Николай благослови кмета и новия Общински съвет, като им пожела от сърце да носят и леко това бреме.