В Пловдив е нисък процентът на отсъстващите ученици заради грип и остри респираторни заболявания, сочат последните данни на Регионалното управление на образованието, предаде БНР. Началникът на управлението Иванка Киркова посочи, че в петък отсъстващите заради вирусни и грипни инфекции са били 20% от всички ученици, а вчера - 22 януари, са отсъствали само 16%.

Най-много са болните деца в община Брезово. Две седмици РУО следи развитието на заболеваемостта, съвместно с РЗИ и директорите.

Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова посочи още, че ще посъветва при достигане на стойности от 25% болни деца в клас, с обявена грипна ваканция, тя да е само от 1 до 3 дни и да няма онлайн обучение, а децата да не учат.

Киркова допълни, че връзката на РУО с кметове на общините е перфектна и ще бъдат взети бързи и адекватни мерки.

От 22 до 28 януари са в сила противоепидемични мерки в областта. Миналата седмица имаше заболеваемост от 206 на 10 000 пациенти с остри рестираторни заболявания и грип, сега цифрата е 228 на 10 000. Възрастовите групи от 0 до 4 и над 65 години, при които се отчиташе по-ниска заболеваемост, вече минаха епидемичните нива. Това кореспондира с по-голямото запълване на леглата за лечение на белодробни болести при възрастните, обясни още директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева, цитирана от БНТ.