Деветото издание на "Дефиле вино и гурме" ще се проведе на 12, 13 и 14 май в Стария град на Пловдив. Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вино и десетки гурме вкуса, съобщиха организаторите от сдружение "Съвет по туризъм - Пловдив".

Тазгодишното издание на "Дефиле вино и гурме" ще бъде удължено с един ден и един час. То ще започне, не както през последните 8 години в събота в 14:00 часа, а в петък в 13:00 часа.

За първа година организаторите ще предоставят 5 процента от печалбата под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала "Дефиле вино и гурме".

Както всяка година, е спазена традицията да се увеличава броят на участниците, като този път те ще бъдат 68 - с 18 повече от миналата. От тях 47 са винопроизводители, 19 производители на храни и продукти, и двама съпътстващи.

Увеличен е и броят на локациите - 17, в това число новите "Данчовата къща", новоизписаната къща "Верен Стамболян" и къща "Клианти".

За първи път организаторите на "Дефиле вино и гурме" ще проведат и шествие по подобие на фестивала "Дефиле на младото вино", което ще тръгне в 12:30 часа от площад "Стефан Стамболов".

Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита. Едното ще бъде дегустационно, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, за "Най-умело съчетание между вино и храна". Другото ще бъде на вино и гурме любителите, които също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за "Любимо бяло, червено и розе вино", както и за "Любим вкус".

Паралелно с дигиталната анкета, доброволци от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) ще анкетират посетителите на фестивала директно на локациите с цел да се отрази икономическия ефект от събитието за град Пловдив.

"Дефиле вино и гурме 2023" се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.