Празничен концерт на Римския стадион ще изнесат читалищата от Пловдив по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на общината.

Събитието е организирано от Общинският читалищен съюз - Пловдив, в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив" и ще се състои на 1 ноември, от 17 часа. В него ще участват състави от 24 народни читалища, "територии на творчество и културни ценности" от град Пловдив - Европейска столица на културата 2019г.

"Първи ноември е празник на историческата ни памет и на националното ни самочувствие. От Паисий до наши дни се редят светлите и сияйни образи на големи културно-обществени дейци, хора на духа, на перото, на книгата, просветителите и борци за национално освобождение, далечни и близки строители на съвременна България. За наша радост и гордост списъкът на народните будители е дълъг. Народната памет е съхранила стотици имена. Към този списък може би всеки българин прибавя и хора - следовници на народните будители. Хора, уважавани със своята деятелност и пример! Изпълнени с почит към духовния подвиг на предците, нека поддържаме и пренасяме огъня на будителите сега и в бъдеще, в името на поколенията след нас", разказват организаторите от Общински читалищен съюз.