Полицията в Пловдив започна специализирана акция за движението по пътищата и улиците на града по време на абитуриентските балове. Поводът за това са зачестилите случаи на гонки и дрифтове с автомобили, организирани от младежи.

Петима души ще се изправят пред съда в Пловдив на 25 май, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране. Те били засечени да участват в гонка на Асеновградско шосе на 20 март, съобщи по време на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Единият от участниците е непълнолетен, трима са абитуриенти, а петият е на 30 години, уточни той. Грошев припомни, че през 2016 година хулиганските действия по време на управление на МПС са криминализирани, тъй като става дума за деяние с висока опасност, което се наказва с до пет години затвор и отнемане на удостоверението за управление. Това, по думите му, включва дрифтове, показване през прозорците или капандурите на колите, организиране на гонки.

Началникът на "Пътна полиция" Йордан Милушев допълни, че единият от шофьорите е задържан на място, а другите са установени впоследствие. Акцията е осъществена след сигнал на граждани и на място полицията е установила струпани много зрители. Гонките са се провеждали при силно форсиране на двигателите и по време на движение на други коли, което, по думите му, крие сериозна опасност за всички, намиращи се на пътното платно.

Районният прокурор апелира към абитуриентите да не участват в дрифтове, да спазват правилата за движение по пътя и да не се подават през прозорците на автомобилите по време на абитуриентските балове, защото това е предпоставка за инциденти.

Полицейската акция за обезпечаване на обществения ред е започнала на 21 май и ще продължи до края на месеца, като със специално внимание ще бъдат хотелите, ресторантите и нощните заведения, където по принцип се събират абитуриенти, каза началникът на охранителната полиция комисар Костадин Костов. Той допълни, че районните управления на МВР, на чиято територия се намират заведенията, ще получат подкрепление от други райони.