Електрическо табло попадна по средата на улица след ремонт на пътната настилка, предаде БНТ.

Преди месец на улица "Детелин Войвода" в пловдивския район "Централен" започва дългоочакван ремонт. На това място е имало път с разбити тротоари, а електрическото табло било до ограда. След подмяна на уличната настилка обаче тротоарите са премахнати и съоръжението остава по средата на пътя.

Сега живеещите в близките кооперации са принудени да заобикалят таблото.

"Абсолютно не е безопасно. Виждате като е ударено в момента, дори кабелите се виждат. Няма как да е безопасно. Тук винаги може някой на заден ход да го удари. Когато го удариха, спря тока на двете кооперации", коментира Светозар Иванов.

"Той е опасен буквално. Някой, ако се удари по невнимание може да пострада и то сериозно", допълни и Мартин Иванов.

От електроразпределителното дружество, чиято собственост е таблото, заявиха, че то е обезопасено. Обещаха скоро то да бъде изместено на подходящо място, така че да не пречи на движението.

"То ще бъде изместено там в непосредствена близост. Мястото вече е съгласувано с местната администрация, така че да отговаря на новия вариант на улица, тротоар, както е съобразно новата настилка", каза Крум Косев - говорител на Енергоразпределение ЮГ.

Освен таблото проблем за живеещите в близките кооперации се оказва състоянието на улицата след ремонта. Хората са събрали над 30 подписа с настояване общината да преразгледа проекта за реконструкцията. Според тях наклоните на улицата не са направени правилно и не е изградена добра отводнителна система.

Хората от квартала коментират, че изключително стръмните наклони и шахтите, където са изградени на места, няма да могат да поемат водите и ще отиде в мазетата. Те недоумяват, защо са вдигнали и нивото на настилката.

"Тук преди имаше тротоари, улици. Да, улиците бяха в окаяно състояние, но си имаше тротоар с бордюр, които при по-силни дъждове не позволяваха водата да се насочи към кооперациите, а в момента това, което се изгради, просто не е адекватно със самите сгради", коментира още Мартин Иванов.

По проект, близо до кооперациите е трябвало да бъде обособена зелена зона с беседка, но това не се е случило, казват хората. Вместо това там все още стои незаконна постройка. Тротоари също липсват.

"Тук има майки с деца, които излизат с колички. Както виждате в момента колите си спират, където си искат. Така беше и преди, но все пак имаше някакви тротоари", коментира Светозар Иванов.

Ръководителят на проекта архитект Соня Славчева обясни, че наклоните са направени правилно и опасенията на хората за наводнения не са основателни. На обекта ще бъде направена проверка и ако има дефекти, те ще бъдат отстранени.