Шест от децата, получили хранително натравяне след консумация на дюнери в Розино, са изписани от карловската болница. Те са в добро общо състояние, но ще продължат лечението в домашни условия. На родителите им са дадени насоки как да се грижат за тях, каза пред БНР директорът на болница "Д-р Киро Попов" д-р Обрейко Обрейков.

Други шест деца остават за лечение в карловската многопрофилна болница.

Общо 35 деца, на възраст от година и четири месеца до 13 години, получиха хранително натравяне от дюнери и закуски в карловското село Розино. 12 силно обезводнени деца бяха приети в болницата в Карлово, а други пет - в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Всички те вече са в добро общо състояние, като дехидратацията им е овладяна. 

От всички хоспитализирани деца са взети проби за изследване, които са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Резултатите се очакват утре.

Обектът, от който са купени храните, беше запечатан, а Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив извършва проверки. Установено е, че заведението има временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали. В обекта обаче се предлагали и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление. 

Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, в т.ч. от персонала - един готвач, който е и собственик на обекта. Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.

След извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение.