Овладяно е състоянието на всички деца, натровени с дюнери от частен павильон в село Розино, каза главната медицинска сестра в МБАЛ "Д-р Киро Попов" Стефка Лулчева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"30 деца са дошли във филиала за спешна помощ, след като са яли дюнери - дехидратирани, някои са имали разстройство. Още вчера са настанени 12 деца. Някои деца са закарани в Пловдив поради по-тежко състояние. В инфекциозното отделение на Карловската болница са 12 деца. Правят се изследвания и те са пратени в Националния център по заразни и паразитни болести", допълни сестрата.

Едно от деца - на 7 години, е получило по-голяма дехидратация, но няма опасност за живота му.

Очакват се резултатите от пробите, които да установят причинителя на натравянето.

Вчера незабавно в обекта бяха изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив, които са установили, че заведението има временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали. Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление.