В Карловския регион, който беше засегнат сериозно от наводненията отпреди месец, избирателната активност към 11 часа е близо 8%. Повечето хора в тук нямат характерното усещане за изборен ден. Дневният им ред е свързан с осигуряването на здравословна храна и чиста вода.

В село Каравелово има две секции, а активността е 16%. В тях се гласува машинно, едната е в залата на кметството, а другата в пенсионерския клуб. Право на глас имат 1100 души.

За жителите на селото днешният изборен ден има и друга символика - навършва се точно 1 месец от опустошителния потоп. Месец по-късно водата я няма, но калта все още е по улиците и домовете. Най-голямото им притеснение е, да не бъдат изоставени след изборите.

Първите желаещи вече упражниха правото си на глас.

"Няма да гласувам. Обезверен съм. Вече нямам вяра на политиците. Няма го лицето, което да ме накара да отида да гласувам", сподели пред NOVA Христо Христов, един от пострадалите при потопа.

Той признава, че е получил повече помощ от доброволците, отколкото от държавата.

Помощта, която получава от държавата след потопа е 375 лв. С тях покрива сметките си за лекарства.

Семейство Георгиеви обаче споделят, че все още има надежда у тях, затова рано сутринта са отишли до урните. "Вярваме в държавата, да не ни забрави и да ни съдейства с каквото е нужно", споделят съпрузите.

За много от хората от разрушените села е трудно физически да стигнат до секциите заради нарушената инфраструктура. Къщата, в която минава целия живот на 96-годишната баба Деля се оказва на пътя на приливната вълна в село Каравелово. Тя е най-възрастният гласоподавател в Каравелово. Иска да гласува, но няма да може да упражни правото си на вот, защото не може да стигне до секцията.

Татяна е самотна майка на две деца. въпреки, че първият етаж на къщата й се наводнява, не попада в списъка за помощи.

"Как така в списъка за гласуване ме има, а в списъка за помощи ме няма? Това е България. Няма да отида да гласувам. Държавата с нищо не ми помогна, с нищо. Просто ни изостави така", казва жената.

И днес в селото пристигнаха десетки доброволци, които помагат в разчистването и в придвижването на възрастните хора до секциите.

"Смятам да помагам и днес ще подкрепя по-възрастни хора, които да упражнят правото си на глас, за да могат да гласуват. Мисля, че днес е по-важно да се гласува. Работата днес може да изчака", каза доброволецът Ани Иванова пред БНТ.

Две машини за гласуване са аут в МИР Пловдив

Избирателната активност в 16-и многомандатен избирателен район (МИР) Пловдив-град към 16:00 часа е 25.17 на сто, като гласоподавателите, упражнили правото си на глас, са 76 028. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Калоян Сухоруков. Най-висока активността е в район "Централен" - 29.23 процента, а най-ниска - в "Източен" - 15.94 на сто.

В останалите пловдивски райони избирателната активност е следната: в "Западен" - 26.89 процента, в "Северен" - 25.23 процента, в "Южен" - 26.15 на сто, и в "Тракия" - 25.71 процента.

Втора машина преустанови работа в Пловдив. Така в 7-ма и 27-ма секция се гласува с хартиена бюлетина.

Два нови сигнала са постъпили след 11:00 часа. Единият е за агитация пред изборни помещения. Той е проверен и е констатирано, че няма такова нещо, обясни Сухоруков. Един сигнал е върнат към подателя - политическа партия, за да уточни към кого е насочен. Той касае купуване и продаване на гласове, но в него като получател е вписана РИК 14-Перник, каза Сухоруков.

В общината с право на глас са 302 107 души, от които 3228 попадат за първи път в избирателните списъци. Те ще гласуват за народни представители в 473 секционни избирателни комисии. С най-много избиратели, 67 327, е район "Южен", следван от район "Централен" с 65 164 гласоподаватели. В район "Източен" с право на глас са 45 163 души, в район "Западен" - 32 894, район "Северен" - 43 699, и район "Тракия" е с 47 860.

В Пловдив-град в изборите участват общо 312 кандидати от 28 партии и коалиции. Те ще се състезават за 11-те мандата за народни представители от 16-и МИР.