ГЕРБ печели с малко в Пловдив, но търпи загуба в най-престижния район на града - "Централен". Там победител е "Продължаваме промяната", сочат окончателните резултатите.

До четвъртък ще бъдат обявени официалните резултати за страната, но при 100% обработени данни в двата пловдивски МИР-а е ясно разпределението на мандатите. Единствената въпросителна е последните 11-ти мандати в 16 и 17 МИР, които могат да отидат при ДПС заради вота от чужбина. В 16 МИР нито един от кандидатите не е успял да размести листите с преференции.

11 са мандатите, които определят тежестта на многомандатния район Пловдив град в 48-ото Народно събрание. Резултатите сочат за ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" по 3 мандата, по един имат Възраждане, Демократична България, БСП и Български възход. За 11-ото депутатско място ще спорят "Възраждане" и ДПС според метода за разпределение на най-големия остатък, по което ще се произнесе ЦИК, предаде Радио Пловдив.

Избраните депутати от ГЕРБ са Бойко Борисов, Стефан Шилев и Вежди Рашидов. Обичайно лидерът на ГЕРБ ще се откаже от мястото си в парламента и така ще влезе Радомир Чолаков.

С три мандата са и "Продължаваме промяната". Водачът Никола Минчев няма да може да избира откъде да влезе. Той бе на първо място и в Кърджали, но там ПП не взимат мандат. Другите двама избрани са проф. Христо Даскалов и Росен Костурков. Последният обаче заяви, че ще влезе от листата в областта, на която бе водач, и така отсъпва място на следващата в листата Венцислава Любенова.

"Възраждане" имат 1 мандат, като вторият ще се реши при разпределението на гласовете от чужбина. Избраните депутати са Ангел Георгиев, който е родом от Видин, но е местен координатор на партията. Ако 11-ият мандат дойде при Възраждане, в парламента влиза бившият таксиметров шофьор и местен кадър Емил Янков.

"Демократична България" изпраща Христо Иванов в парламента. Той обаче може да предпочете да влезе от София. Ако това се случи, депутат ще стане бившият областен управител Йордан Иванов. От своя страна последният може да влезе от Пловдив област, ако ДБ получи мандат. При тази хипотеза депутат ще стане пловдивският лекар д-р Борислав Матеев.

БСП, които удариха дъното в Пловдив, взимат един мандат в лицето на водача Кристиян Вигенин. Ако избере друг избирателен район, народен представител ще стане местният лидер Иван Петков - Бебето.

По същият начин стоят нещата при "Български възход" с водач Стефан Янев. Той също има право на избор и ако предпочете другият избирателен район в Народното събрание в 48-ия парламент ще се закълне Лилия Недева.

Ако ДПС получи мандат от Пловдив при разпределението на гласовете, в парламента ще отиде водачът на партийната листа Танер Али.