Четири телефонни измами са регистрирани през последните три седмици в Пловдив, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Приложените измамни сценарии за искане на пари са били свързани със спешна операция на близък, освобождаване от наказание на предизвикал катастрофа със загинало дете шофьор и за получаване на куриерска пратка.

В периода от 8 до 23 януари при два от случаите жертвите на престъпленията са жители на града над 75-годишна възраст. Според предварителната информация общата отнета сума възлиза на около 30 хиляди лева. Анализът на експертите от Криминална полиция сочи, че обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. При разговорите измамниците успяват да получат допълнителна информация за събеседника си, а впоследствие прилагат различни сценарии, но винаги се искат спешно пари.

Отчетеният ръст на тези престъпления е повод ОДМВР - Пловдив да апелира към всички граждани да бъдат бдителни, за да не попаднат в подобни престъпни схеми. Ето защо, необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им обясняват как случайно могат да станат жертви. Сред съветите на полицията са в никакъв случай да не се съгласяват да дават пари и ценности на ръка, да ги хвърлят през терасата, да ги оставят до контейнери за смет или други обществени места, да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона и ако имат съмнение, че на телефона е техен близък, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането.