С официална церемония по "първа копка" в Пловдив, в района на Скобелева майка, започна изграждането на нов касов център на Българската народна банка /БНБ/. Началото на строителството поставиха кметът на Пловдив Иван Тотев и управителят на БНБ Димитър Радев.

Касовият център в Пловдив ще отговаря на съвременните международни изисквания, от гледна точка на сигурност и на надеждност. Там ще се извършват функции по събиране, съхранение и транспортиране на пари /банкноти и монети/ и ще обслужва клиенти от цяла Южна България. В него ще работят между 150 - 200 служители. Преди години подобен център е изграден в София, каза управителят на БНБ.

Пряката инвестиция по изграждането на касовият център е около 14 милиона лева.

Очаква се строителството да приключи до една година. Настоящата сграда на БНБ в центъра на Пловдив е дарена на общината в замяна на терена за изграждането на касовия център.  Това стана през 2013 г., когато пловдивският Общински съвет реши да дари на банката имот до Скобелева майка на площ 6,5 дка, срещу което Общината да придобие собствеността върху построената през 1908 г. сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", поставила началото на модерния Пловдив.

Снимка: Google maps

Пред журналисти днес кметът на Пловдив Иван Тотев каза, че все още не е решено за какво ще се използва бившата сграда на БНБ в центъра на Пловдив, като това ще решава след изборите новият общински съвет на Пловдив. Тотев посочи, че възможностите са много, по думите му това е знакова сграда, със специално място в историята на Пловдив.

Преди време той лансира идеята в сградата да се нанесе общината.