Живеещите в блок на булевард "Санкт Петербург" в Пловдив сигнализираха в БНТ за невъзможност да достигнат до жилищата си заради затваряне на пътя до паркинга пред блока. Хората са готови да протестират, ако не се намери бързо решение за осигуряване на достъп.

Проблемът възниква, след като собствениците на съседен имот решават да издигнат ограда и да използват целия терен, който притежават. Абсурдът е с давност от 25 години. При строителството на блока не е предвиден друг подход за живеещите там.

"47 години живея тука. Общината трябва да ни направи достъп някъде да излизаме, тя е сгрешила това нещо и ето това ни е достъпът! Да хвърчим ли?", каза Кунка Димитрова.

Съседката и Росица Ценова посочи, че в блока има 110 апартамента."Бих казала, че 250 човека живеят тука. Пожарните и линейките влизат тука. Влизаха до входа носилките. Сега има около един метър разстояние", посочи Ценова.

Собствениците на заградения терен обаче са категорични, че е време да използват целия си имот.

"Всичко: документи, разрешително са налице. Имам план-проект, всичко. Така е, защото местото им се намалява за колите. Трудно. Те са свикнали. Така е, няма начин", каза Елена Тумбалева.

Според документите в Общината теренът е частен и това е отразено в кадастралните карти.

"Истината е, че собствениците на имота никога не са го използвали в неговата цялост. Все пак частната собственост е неприкосновена и те са в правото да си я използват. Затова ще предприемем необходимите действия да решим казуса от гледна точка достъп до паркинга на автомобили", каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Вече е изготвен проект от районното кметство, който до края на месец юни трябва да бъде одобрен и да осигури достъп от съседната улица.