Седем села от общините Асеновград, Родопи и Садово се готвят да излязат на протест. Причината е, че отскоро са принудени да имат винетка, за да влязат в град Пловдив, съобщава БНТ.

Недоволни плашат с бунт, защото досега са стигали с автомобилите си до Пловдив по общински път.

От няколко дни обаче в началото на трасето се появила табела за задължителен винетен стикер. Така десетки хиляди шофьори от 7-те села са принудени да купуват винетка за 200 метра.

Тази сутрин недоволните се събраха в центъра на село Катуница.

"Ситуацията е абсурдна.Събрали сме се тук, за да изразим недоволството си от ситуацията от няколко дни. В общинска пътна мрежа, на общински път е сложен знак за винетна такса. Това възмущава хората, защото това оскъпява техния транспорт до Пловдив. Табелата се появи преди няколко дни", заяви пред Нова телевизия кметът на село Катуница Красимир Юруков.

"Абсурдът е, че можем да отидем до Пловдив, но не можем да се върнем без винетка. От Ягодово до Пловдив табела няма, но на излизане от Пловдив за Ягодово - има. Молбата ни е към шефа на АПИ да изместят табелата", обясни кметът на село Ягодово Димитър Дишев.

Недоволните са категорични, че ако остане винетната такса, това би оскъпило и цената на билета до Пловдив. 

Проф. Олег Асенов от АПИ заяви, че е запознат със случая и става дума за табелка монтирана на първокласен път. Той е част от тол системата и отбелязва началото на отсечка, която е от тол мрежата. Проф. Асенов обеща още днес знакът да бъде преместен.