Владиката под тепетата съобщава, че на земите в неговата епархия е забранил арендаторите да засаждат култури, представляващи генно-модифицирани организми.

Пред "Труд" дядо Николай уточни, че на територията на епархията му има хиляди декари земеделска земя от различна категория, част от която вече е отдадена за обработване. Изрично условие в типовите договори, които църковните настоятелства сключват, е забраната на ГМО.

"Нямаме никакво намерение да отстъпваме, независимо от различните виждания на светския законодател", пише в обръщението си дядо Николай. И изразява надежда да не дойде ден, в който тази земя ще е единствената останала, която ще изхранва народа ни.

Владиката напомня, че православната църква не е противник на научните търсения, когато са подчинени на добруването на човека и се провеждат с респект към Твореца. И обръща внимание, че всички лекарства са комбинации от съществуващи в природата елементи. Дядо Николай е категоричен, че църквата не може да не е против, когато науката напуска пътеките на Божието творение и с непонятни технически методи се променя строежът на клетките на живите организми.

"Това вече не е наука, а луциферовски бяс. Бяс, който иска да бъде равен на Бога в творческата Му сила. И понеже не може да сътвори - променя, изопачава и извращава", казва владиката.