Свалена бе първо близо еднометровата статуя на богинята, а след нея и чашата на склуптурата, предаде радио Пловдив.

Демонтажа извършиха от „Реставрация ЕАД”, която ще реставрира творбата на прочутия италиански скулптур Арнолдо Дзоки, създадена.за Първото международно изложение в града през 1892 г.

Двете части на склуптурата бяха качени на камион, който ги откара в пловдивското ателието на Реставрация ЕАД на ул.„Владая” №15, каза Румяна Младенова от екипа на фирмата, като подчерта, че в същата база са се реставрирали и мозайките на Малката базилика.

Фонтанът е обявен за паметник на културата, каза зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски. Той поясни, че решението на Министерството на културата е от 11 февруари, а заповедта за демонтажа на склуптурата е от 2 дни.

Оригиналът най-вероятно ще бъде прибран на закрито и изложен в музей, а на негово място ще бъде поставено копие. Последната дума ще имат експертите от фирма "Реставрация" АД.

"Дали копие ще замени оригинала, ще решат реставраторите. Ако статуята на Деметра се окаже в такова състояние, че да не може да бъде излагана на атмосферно влияние, ще се прибегне към варианта с изработването на копие на фонтана", коментира зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски.

Работата по демонтажа ръководеше проф. Ангел Михалков от държавна фирма "Реставрация". Очаква се реставрацията на склуптурата да продължи около 3 месеца, през което време ще бъде почистено езерото и ремонтиран постамента на склуптурата.

Стойността на дейностите по реставрация на фигурата е 45 000 лева, а евентуалното копие на фигурата ще струва 100 000 лева.

Фонтанът Деметра в Цар Симеоновата градина в Пловдив е първата творба на големия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на паметника на Цар Освободител в София, на емблематичните скулптури в Севлиево и Русе, Оряхово, Дряновския манастир.

Арнолдо Дзоки вае фонтана Деметра по поръчка на австрийския император за сватбен подарък на княз Фердинанд. Първоначално той е поставен в София, но князът го дарява на Пловдив с изричното указание той да бъде поставен на входа на Първото българско изложение, което се открива на 1 август 1892 година и заради което е създадена и Цар Симеоновата градина. Той не е променял мястото.

С проекта за фонтан Деметра Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. Оригиналът, макар и в такова трагично състояние в момента, е в Пловдив, има две копия в Швейцария и Америка.