Когато говорим за мъжко здраве, най-често в съзнанието ни изникват проблеми с фертилитета и затруднения с ерекцията. С напредването на възрастта хормоните естроген и тестостерон, отговорни за репродуктивната функция на жената и мъжа, намаляват. От 40-годишнината нататък процесите, свързани с намаляването на производството на тестостерон, започват да се ускоряват, което може да доведе до поява на симптоми на андропауза.

Андропаузата, подобно на менопаузата при жените, е период на постепенно намаляване нивата не само на тестостерона, но и на други мъжки хормони. Този процес е съпроводен от различни физически и психически симптоми, включително намаляване на сексуалното желание (либидо) и функция, умора, депресия, намалена мускулна маса и сила, както и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Този така сложен проблем, касаещ и мъжкото самочувствие, се засилва многократно, когато към него се прибави и високия риск от доброкачествено уголемяване на простата - още един често срещан проблем, който засяга половината мъже във възрастта над 50 години. Макар и уголемяването на простата да няма пряко отношение към еректилната дисфункция (или връзката да съществува в малко изолирани случаи), то симптомите, които простатната хиперплазия (уголемяване) причинява, са достатъчно смущаващи за мъжа. В голям процент от случаите те рефлектират и върху сексуалния живот на двойката, причинявайки тежки психо-емоционални проблеми, злоупотреба с алкохол, вещества и медикаменти, и не на последно място - депресия и асоциалност.

Може ли този омагьосан кръг да се прекъсне и да се балансира интимния живот в двойката като същевременно се повлияят и симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ)? В резултат много мъже прибягват до медикаментозна терапия, като неотложна мярка дори в ранните стадии на заболяването, за да елиминират обективната симптоматика и по този начин да решат и другите проблеми.

За съжаление обаче медикаментите, предназначени за това, в общия случай (като страничен ефект) причиняват проблеми с ерекцията. И понеже решение не може да няма, особено когато говорим за доброкачествен процес, е редно първо да се разбере достатъчно ясно какво представлява проблема "уголемена простата" и кои са "капаните", в които много често, по инерция, мъжете сами попадат в тях.

Възрастта не е порок, но е сериозен рисков фактор

Макар и с прогресивен характер ДПХ не е присъда, и не е и болест. Има някои фактори, които в различна степен могат да повлияят прогресията на това състояние, между които заседнал начин на живот, затлъстяване, диабет тип 2, лош контрол на хипертонията и прием на някои медикаменти като антихистамини, антидепресанти, бета-блокери... За съжаление, това, върху което не можем да повлияем, са възрастта, генетичната предразположеност и хормоналните промени. Както вече се спомена, с напредване на възрастта и влизане в андропауза, риска от ДПХ се увеличава с всяка следваща година. Началото на такъв процес може да се хване с редовен преглед при специалист уролог. Превенцията може да се приложи с промяна в начина на живот и прием на някои фитопродукти, които имат доказана благоприятна полза спрямо процесите, водещи до ДПХ.

Как хормоните влияят за увеличаването на простата? Не всичко е логика.

Простатната жлеза, като малък орган, разположен под пикочния мехур и около уретрата на мъжа, който играе важна роля в репродуктивната функция на мъжа, е изцяло зависима от хормони. Процесът на хиперплазия на простатата започва, когато тъканта на простатата започне да нараства, тоест увеличават се броя на клетките. Това най-често става, когато се постигне хормонален дисбаланс. Не е трудно да допуснем, че при напредване на възрастта, когато зачестяват и случаите на простатната хиперплазия, намаляващите нива на тестостерон са пряко отговорни за намаляване на либидото и качеството на ерекцията. Това донякъде е вярно, макар че връзката не е пряка и простатната хиперплазия не е толкова зависима от ниските нива на тестостерон, а от високите нива на друг хормон - метаболит на тестостерона, дихидротестостерон (DHT).

Сега ще кажа нещо, което е объркващо и на пръв поглед нелогично: тестостеронът подпомага либидото, сексуалната възбуда и еректилната функция, но ниските нива на тестостерон не значат задължително еректилна дисфункция и намалена репродукция. Простатната хиперплазия се дължи основно на високото производство на DHT, което е в пряка връзка с нивата на тестостерон - повече тестостерон, повече DHT . Възрастта е фактор за намаляване на нивата на тестостерон, но възрастта е и фактор за увеличаване на нивата на DHT.

Няма логика, нали? Но ето какво се случва:

В обикновен сценарий, тестостеронът се превръща в DHT чрез действието на ензима 5-алфа-редуктаза. DHT е по-активен и мощен хормон от тестостерона и има силно влияние върху растежа на простатата. Ако съществува прекомерно производство на DHT или прекомерна чувствителност на тъканите на простатата към него, това може да доведе до увеличение на размера на простатата и съответно до ДПХ.

Други хормонални промени, като намаляване нивата на тестостерон при андропауза или нарушения в баланса между тестостерон и естроген (където нивата на естроген се увеличават спрямо тестостерона), също могат да бъдат свързани с ДПХ.

Ето я и връзката: Ниските нива на тестостерон могат да доведат до увеличаване на конверсията на тестостерон към дихидротестостерон поради компенсаторни механизми в организма.

Ензимът 5-алфа-редуктаза е отговорен за превръщането на тестостерон в DHT. Когато нивата на тестостерон са ниски, организмът може да реагира, като увеличи активността на този ензим, за да компенсира за намаляването на тестостерона. В резултат на това, дори при ниски нива на тестостерон, производството на DHT може да се увеличи.

Следователно, ниските нива на тестостерон и увеличената активност на ензима 5-алфа-редуктаза са отговорни за повишените нива на DHT в организма. Или обратното - съхранените или увеличени нива на тестостерон респективно повишават нивата на дихидротестостерона. И двата процеса имат значение за различните аспекти на мъжкото здраве, включително функцията на простатата и сексуалната функция.

Какво причинява доброкачествената простатна хиперплазия?

Ефектите на ДПХ могат да бъдат различни за всеки човек и зависят от степента на увеличение на простатата, както и от наличието на други фактори, но най-честите оплаквания са от страна на уринирането, тъй като увеличената простата механично притиска уретрата на мъжа и създава различни смущения при изпразването на пикочния мехур.

Често уриниране и нощни позиви са едни от първите симптоми, които често остават пренебрегнати, тъй като лесно намират обяснение с фактори на режима на хидратация. Но всъщност увеличената простата може да налага натиск върху уретрата, която минава през нея, което може да доведе до по-чести позиви, включително и през нощта. Страничният ефект на нощното ставане е нарушение на съня и последваща умора, липса на концентрация, проблеми с паметта и промяна в тонуса и настроението.

Затруднения при започване на уринирането (забавено започване). Увеличената простата може да затрудни потока на урина от пикочния мехур към уретрата, което води и до този проблем.

Слаба струя на урината. Простатата може да притисне уретрата, като така намали потока на урина. Това може освен да отслаби струята, но и да причини прокапване след уриниране и усещане за незавършена микция (уриниране).

Пълна задръжка на урина (ретенция на урината) - това е сравнително често и не дотам безобидно усложнение. Пациентът не може да уринира, въпреки упоритите опити, които прави. Изпитва тежест и напрежение в долната част на корема. Задръжката може да настъпи внезапно или да прогресира с времето от непълна задръжка на урината в пълна такава.

Напрягане при уриниране - при акта на уриниране се включва допълнително коремната и тазовата мускулатура в опита да се преодолее стеснението на канала, предизвикано от разрасналата простата;

Блокажите или прекъсванията в уретрата, предизвикани от увеличената простата, могат да увеличат риска от уринарни инфекции.

ДПХ може да предизвика проблеми с ерекцията или сексуалната функция, поради натиска върху съседните структури, включително простатната жлеза и нервите, отговорни за сексуалната възбуда.

Превенция, профилактика, съпътстваща терапия и проследяване

Много са методите за разрешаване на проблемите, произхождащи от ДПХ. В зависимост от степента на уголемяване на простата и от силата и дискомфорта на симптомите могат и често се прилагат медикаментозни терапии, манипулации и хирургични интервенции.

Фитопродуктите са идеален начин за превенция на ДПХ и отлагането му във времето при мъже с висок риск, наедно с периодичните прегледи. Природните продукти са изключително полезни и като профилактика, а като съпътстваща терапия трябва да бъдат съобразени с основните химични медикаменти, защото има риск да се усили действието на основното лекарство. Проследяването е друг момент, който, подобно на честата диагностична проверка, трябва да се съблюдава през определен от лекаря период от време.

В аптечната мрежа се предлагат продукти с различен състав и качеството на извлечената изходна субстанция, комбинацията от растителните видове и концентрацията им са от изключително значение за ефективността на природното лекарство.

Българският производител Мирта Медикус, известен с изключителните си рецепти, превърнати в капсули, е създал продукт, който освен че поддържа нормалните функции на простатата, но действа и върху някои други изключително важни механизми. Простатилефект директно подпомага и улеснява уринирането, пречиства пикочните пътища, съдейства за хормоналния и водно-солевия баланс в организма и нещо изключително важно - способства за нормалните сексуални функции.

Източник: Мирта Медикус

Многоликата функция на правилно подбраните съставки

Всичко изброено като ефекти на Простатилефект е сбор от прецизно подбрани съставки с изцяло органичен произход.

Глицинът е аминокиселина, която е известна със своите противовъзпалителни свойства. При ДПХ глицинът регулира мускулния тонус на простатата като релаксира жлезата и така улеснява уринирането. Някои изследвания показват подобрение в струята и намаляване честотата на уриниране.

Екстрактът от леска и коприва имат близко взаимно усилващо се действие. Те се използват традиционно за подпомагане на здравето на простатата и управление на симптомите на ДПХ като отпускат мускулите както на простатата, така и на уретрата, улесняваща уринирането. Растенията съдържат богато разнообразие от активни съставки, които също намаляват възпалителния процес, но заедно с това повлияват нивата на тестостерон и DHT и спомагат за хормоналния баланс. Леската специално подобрява също кръвообращението на прилежащите на простатата органи като така подобрява качеството и продължителността на ерекцията.

Ветрогонът е друго растение, включено в състава на Простатилефект, което помага за балансирането на нивата на тестостерон и дихидротестостерон, свързани с растежа на простатната тъкан и развитието на ДПХ. Билката специфично поддържа нормалния водно-солеви баланс и състоянието на пикочните пътища.

Дребноцветната върбовка и златната пръчица са растения, които се използват за пречистване на пикочните пътища и улесняване на изхвърлянето на урина поради тяхното диуретично действие. Чрез засилената диуреза те стимулират образуването и излъчването на урина, като увеличават обема й и така ускоряват премахването на токсини и отпадъци от организма. Това е изключително ефективен начин за предотвратяване на уринарни инфекции, които често съпътстват мъже, при които се наблюдава задържане на урина и непълноценно изпразване на пикочния мехур.

L-Селенометионин (селен) и цинка са неотменни средства с минерален състав, които участват в хормоналната регулация, кръвоснабдяването, оксидативния стрес и действат директно върху фертилитета и ерекцията.

Приложението на Простатилефект може да продължи в режим 3 месеца, последващ от едномесечна почивка и може да се повтаря без ограничения, когато става въпрос за мъже с висок риск или такива, в рискова възраст. Като съпътстваща терапия е редно да се консултирате със специалист, който поради изключителния ефект на фитопродукта, може да намали дозата на химичния агент.

Предвид това, че веднъж стартирал процеса, състоянието има тенденция да прогресира, Простатилефект може да удължи времето на симптоматична поява, да облекчи наличната симптоматика и да върне самочувствието и удоволствието от сексуалното общуване.

С подкрепата на: Мирта Медикус