Виолета Петкова и Кристияна Върбанова от Випуск 2023 на професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Плевен вече посрещат първите си клиенти на първите си работни места - в ресторанта на петзведния хотел "Антарес" в комплекс в Созопол. Девойките са учили заедно в професионална паралелка за екскурзоводи. Избрали са я заради испанския език.

Снимка: МОН

В момента нашият туризъм се развива все по-добре, след COVID се вижда още по-високо ниво в сектора - и като кадри, и като обслужване, казва Виолета.

Това лято ще поработят, но смятат да продължат да учат. Кристияна си е избрала в УНСС икономика на туризма, а Виолета - за акушерка в Медицинския университет в София.

Двете имат много добри дипломи. С високи резултати са на матурата по български език и литература. Но матурата по професия Кристияна е изкарала 5,80, писала е по тема за манастирите в България. 5,40 е оценката на Виолета, на която се пада да пише за природните богатства в туристически регион Родопи. Смятат, че са получили добра подготовка гимназията, която ги е подготвила и за навлизането в живота.

Снимка: МОН

Имали са практики в Плевен, пътували са в Испания и Италия, държави с изключително добре развит туризъм.

"Учителите ни са страхотни професионалисти, с много добър подход и разбиране! Те са една от причините да харесаме туризма като специалност", казват възпитаничките на гимназията по туризъм в Плевен.