За спортистът дневната физическа активност в зала или в пригодена за тренировки среда е нещо толкова естествено и необходимо, като всяка друга физиологична потребност. Много физиолози коментират, че дългосрочно подложена на определено натоварване мускулатура, изпитва "глад" за упражнения, когато в определен период натоварването намалее или направо изчезне. Доказано е също, че едночасовите умерени тренировки (наведнъж или разпределени на части за различните групи мускули) освобождават редица хормони, които благоприятстват правилната обмяна на веществата и поддържат психо-емоционалния тонус.

Напоследък широко се експлоатира темата за затлъстяването, некачественото хранене, намалената физическа активност, а решението изглежда толкова логично и лесно изпълнимо, че човек не може да не си зададе въпроса "Защо по улиците виждаме толкова хора с наднормено тегло?" Нали всички се храним и движим, колко му е да добавим още малко прецизност в режима и по-целенасочена мускулна работа? Все пак става въпрос за нашето здраве и нашата външност. Защо нещо на пръв поглед така изпълнимо и разбираемо не води след себе си тълпи последователи?

Отговорът е в оправданията.

За себе си днес решавам да се разделя с тях и да потърся подкрепа в професионалист, който да ми даде конкретни насоки за първи стъпки. Вторите ще дойдат от само себе си.

Позната във виртуалното пространство като Рори, Радослава е не само красива жена със спортна фигура, но също и майка, съпруга, инструктор по фитнес и хранене. Превърнала е увлечението си към доброто настроение и стремежа да е винаги усмихната в призвание, което заразява и другите.

Рори, любов към себе си ли стои в основата на грижата, която всеки от нас трябва да положи към собственото си тяло? 

Да, една от моите мисии е именно да заразявам с положителни емоции своите последователи и да им покажа, че с желание и добра организация, всичко е възможно - и редовният спорт, и балансът в храненето, и времето със семейството, и битовите задачи са лесно изпълними!

Любовта към себе си започва отвътре, но не спира там.

Всяко начало е трудно, повечето хора не вярват и в промяната, но само тези, които успяват да останат постоянни, разбират колко по-хубаво е да се грижиш за здравето си!

Аз също понякога се "задушавам" от стреса и многото задачи, но в следващия момент се спирам и си казвам: "Хей, ако ти не си вземеш време за теб и не се погрижиш за себе си, никой няма да го направи."

Стресът е най-големият ни враг, но ОПРАВДАНИЯТА са още по-опасни...

Какви са фактите: Стресът е основен фактор за дисбаланс в обменните процеси. Кортизолът, който се излива от надбъбречните жлези, активира вегетативната нервна система, която забавя метаболизма, ако не се компенсира с повишена физическа активност. При стрес и физически застой не само се увеличава процентът телесни мазнини, но спадат и нивата на някои хормони, което води до чувство на умора, депресия, безсъние, липса на тонус и др.

Ролята на магнезия е ключова за релаксацията на мускулната, нервната и сърдечносъдовата дейност. Магнезиевите йони регулират транспорта на химични вещества (невромедиатори), отговорни за обратната сигнализация по нервен път от мускула към мозъка. Те също участват в синтеза на множество хормони, част от които са "хормоните на щастието", намалявайки по този начин влиянието на стреса върху нервната система.

Адекватният прием на магнезий може да облекчи симптомите преди и по време на менструация, като резки промени в настроението, маточни крампи и мускулни болки в областта на малкия таз.

Снимка: личен архив

Лесно ли се създава рутина? Колко време човек трябва да се издърпва сам за косата, преди тренировъчния и хранителния режим да станат естествена част от битието му?

Като деца, рутината ни е давала чувство за сигурност и стабилност, а като възрастни, тя ни дава усещане за гонене на цел...

Не е лесно да се създадат здравословни хранителни навици и да се отделя поне 1 час дневно време за спорт, защото повечето хора смятат, че това е нещо допълнително към вече натоварения им график.

Липсата на изградена рутина стои в основата на вечното ОТЛАГАНЕ. Рутината трябва да е съставена от повтарящи се действия, които ни харесват, на които наистина се наслаждаваме и които ще ни помогнат да стигнем до целта ни. Но за да разберем дали дадено нещо наистина ни носи наслада или само ни натоварва, трябва да го изпълняваме всеки ден поне в продължение на 21 дни.

Какви са фактите: Всяко повтарящо се действие, в следствие на нашата реакция и нагласа към определени стимули, утвърждава между кореспондиращите помежду си неврони връзки, наречени "магистрални пътища". Когато предприемем ново действие, първоначално новопоявилите се връзки са крехки и неустойчиви. Изисква се време, в което действието трябва да се повтаря осъзнато, преди да се изградят устойчиво тези връзки и то да се превърне в естествена част от рутинната практика на един дневен режим.

Нека преминем към упражненията, защото те са сякаш по-достъпни от промяната в начина на хранене. По колко пъти седмично е добре да се тренира и с каква продължителност?

Колко често да тренираме зависи от факторите цел, ниво и време.

Ако искаме да свалим тегло, за по-бързи резултати и продължителен прогрес, е необходимо като начинаещи да правим поне 2-3 тренировки седмично, и 4-5, ако сме напреднали. Тренировките трябва да бъдат комбинация от силови упражнения и кардио.

Какви са фактите: За горенето на мазнините е необходимо да се предприема както аеробно, така и анаеробно натоварване. Първото спомага за стопяването на подкожните и висцералните (около органите в коремната кухина) мазнини, а анаеробното - за онези мазнини, които се наслагват около атрофиралите мускулните влакна при обездвижване. Важно е в процеса на загуба на мазнини да се възпрепятства загубата и на мускулна маса. Мускулатурата се тонизира по време и след тренировка, но всъщност "расте" по време на почивка - най-много по време на нощния сън. Това е така, защото при натоварване се получават микроразкъсвания по дължината на мускулните влакна (хипертрофия), а по време на сън се активира растежния хормон, който отговаря за синтеза на протеините, необходими да заздравят засегнатите места.

Магнезият е един от елементите, които спомагат за по-добър и качествен сън и при засилване на физическото натоварване и умора, оказва благоприятно влияние върху възстановителния процес.

Знаем, че мускулите са изградени от протеин, но за поддържането им на клетъчно ниво са нужни вода, глюкоза, витамини и минерали. Това са все елементи, които би трябвало да набавяме с храната си. Така ли е?

Трудно е да си набавим всички макро и микро елементи само чрез храната!

Хранителните дефицити могат да предизвикат проблеми на всяко ниво - воден баланс, нервна система, храносмилане и метаболизъм.

За да поддържаме правилен хранителен баланс е добре, в зависимост от режима и изискванията на собственото ни тяло, да си "помогнем" с правилната хранителна добавка (в случай, че това е необходимо).

Какви са фактите: С увеличаване на промишленото производство на храни от растителен произход, се увеличава и количеството усвоени изкуствени торове. Подобно на хората, при които холестеролът се натрупва в съдовете, в клетките на растенията се отлага повече фруктоза, което прави плодовете и зеленчуците все с по-голямо количество въглехидрат за сметка на минералите и витамините в тях. Или с други думи - технологията на ускорено производство на хранителни продукти от органичен произход и по-евтините суровини, които приемат, компрометират качеството.

Снимка: Vedra International

Мускулните крампи са най-честите оплаквания след мускулната треска при физическо натоварване. На какво се дължат?

Мускулните крампи се дължат на дехидратация при прекомерно потене, физическо претоварване, понякога проблеми с кръвообръщението. Друга най-често срещана причина са нарушенията на минералния баланс в тялото, най-вече на липсата на магнезий.

Какви са фактите: обездвижването и периодите на намалена физическа активност, тютюнопушенето, приемът на алкохолни напитки и такива, с високо съдържание на кофеин, също водят до магнезиев дефицит и мускулни крампи.

Снимка: Vedra International

Трябва ли да увеличим приема на магнезий, когато влезем в тренировъчен режим? Можем ли да си набавим необходимото количество магнезий чрез храната и кои храни са богати на магнезий?

При усилена физическа дейност и активно натоварване при спортуване се губят значителни количества магнезий. Препоръчително е да увеличим приема на магнезий, ако сме активно спортуващи.

Нормалният прием при жените е около 300 мг на ден, а при мъжете около 400 мг. Балансираната диета може да бъде достатъчна, само ако не сме много активни през деня. Но ако спортуваме и работата ни изисква физически усилия, обикновено диетата не може да покрие нуждите ни! За да набавим нужното количество магнезий е добре да се доверим на хранителна добавка, която ще ни осигури необходимото количество чисти магнезиеви йони.

Какви са фактите: храните, богати на магнезий са ядки (бадеми, кашу, фъстъци), ленено семе, спанак и броколи, авокадо, риба (сьомга, скумрия), пълнозърнести храни, боб, грах, нахут, черен шоколад и др., но както вече уточнихме, извън биопроизводството няма как да знаем доколко богати на минерали са продуктите.

Има различни форми на магнезий. Коя да изберем за себе си?

Това е много спорен въпрос. Това, което знам и виждам е, че всеки иска да представи добрите страни на своя продукт, но има нещо, което никой не казва в рекламите - колко точно е магнезият! И именно тук най-важно за нас е внимателно да гледаме опаковката на продукта и да видим какво е реалното количество на чистия магнезий, на чистите магнезиеви йони. Една таблетка може да съдържа 400мг, а магнезият в него да е едва 40мг; За себе си съм избрала Biolectra Magnesium, ефервесцентни таблетки, магнезиев оксид, освен всички споменати ползи, намалява и стомашните киселини, което го прави особено подходящ при хора с лошо храносмилане, гастритни състояния и язва.

Аз приемам по 2 таблетки от продукта вечер или веднага след физическа активност, за да си възстановя "изгубените" през деня количества магнезий или по време на спорт. Biolectra Magnesium ми помага да поддържам физиологичната мускулна функция, намалява умората ми, съдейства на енергийния ми метаболизъм и функционирането на нервната система.

Най-просто казано, Biolectra Magnesium кара мускулите ми да работят!

Снимка: личен архив

Какво казва науката: Количеството на магнезиеви йони във всеки продукт е от ключово значение не само за усвояването на магнезия в клетката, но и за неговата функционалност. Ограничената и недостатъчна доставка на магнезий има поддържаща функция, но не може да разреши проблеми като мускулни крампи, безсъние, нервно напрежение, безсъние и няма толкова благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система, както една специално обогатена формула. В продуктите на Biolectra Magnesium патентована технология с германско качество спомага за по-добрата резорбция на магнезий в клетките само от една разтворима таблетка. Изследвания демонстрират бързи ползи в редица състояния още в началото на приема.

 


 

Материалът се публикува със съдействието на Ведра Интернешънъл.