Считано от 15 ноември, водачите в България са задължени от закона автомобилите им да са оборудвани за зимата независимо от метеорологичните условия.

Това означава летни или зимни гуми с дълбочина на протектора от поне 4 мм. Сезонът за смяна на гумите започна, така че в допълнение на това коя марка и модел да купите все по-често възниква въпросът дали да изберете зимни или всесезонни гуми.

При условия на чести снеговалежи, лед и при много ниски температури най-доброто решение винаги са зимните гуми. Смеската на тези гуми позволява максимално добра управляемост и намалява риска от приплъзване, докато дълбочината на протектора гарантира добро сцепление и също така предотвратява задържането на сняг вътре в гумата.

Всесезонните гуми, които винаги са компромис между качества за лятото и за зимата, могат да бъдат добра алтернатива на зимните гуми в региони с по-мек климат, където няма големи температурни колебания или където летата не са твърде топли, а зимите са по-меки и дъждовни. Тези гуми са подходящи за шофиране на места и в градове, където снеговалежите не са често явление, а когато все пак се случи да навали сняг, улиците се почистват редовно и навреме. Също така всесезонните гуми може да са добър избор за водачи, които изминават малко километри на година.

Всесезонните гуми са добър избор за хора, които не пътуват много, избягват да карат върху сняг и живеят на места с по-мек климат

Снимка: Continental

Обозначението "M+S" не означава задължително, че гумата е готова за зимата

Когато избирате гуми, било то зимни или всесезонни, важно е да се отбележи, че те не всички са еднакви и символите по борда също указват какви са техните качества и предназначение.

"Истинските зимни гуми могат да бъдат разпознати не само по обозначението "M+S", което означава, че са предназначени за шофиране по кал и сняг, но конкретно от символа "тривърха планина със снежинка", който указва, че гумите са произведени според разпоредбите на Икономическата комисия за Европа на Обединените нации (ИКЕ на ООН), които основно важат в страните от Европейския съюз, но също така и в много други държави, полагащи систематични грижи за пътната безопасност. Що се отнася до продуктите на Continental, всесезонните гуми имат същите символи и маркировки като зимните, така че те са алтернатива и добър избор за онези, които изминават малки разстояния, избягват да шофират на сняг и живеят в места с мек климат", споделя Лука Шировник, ръководител на техническото обслужване на клиенти в Continental Tires за Югоизточна Европа.

Ако живеете в планината, то задължително изберете зимните гуми

Снимка: Continental

Можете да разчитате на тях

Като постоянно подобрява и прилага иновации в своите продукти, един от водещите производители на гуми в света иска да е сигурен, че обещанието на неговия слоган "Можете да разчитате на тях" не са просто празни думи. Дори след 150 години германското инженерство и технологии остават синоним на качество, както може да бъде видяно в независимите тестове на гуми през последното десетилетие. При 944-те теста през последните 10 години Continental получи най-високата препоръка цели 767 пъти (81% от всички тестове)!

Continental произвежда зимни гуми за всякакви видове леки и лекотоварни автомобили. Семейството гуми WinterContact е подходящо за всички нужди - от собственици на компактни автомобили, които търсят най-доброто цялостно поведение, до собствениците на ултра спортни високоскоростни (супер)автомобили, които искат отлично поведение за изключително удоволствие от шофирането, дори когато пътищата не са в оптимално състояние. Предлагат се и гуми, които са разработени за автомобили от среден клас и луксозни автомобили, както и отлични гуми за всеки, който търси целогодишно решение - AllSeasonContact.