"Журналистиката е нещо, което не почива, то кипи в кръвта на човек, който се занимава с това. Независимо дали си вкъщи, пред екрана и почиваш или си на терен ти си журналист. Това е нещо, което остава в теб."

Това заяви пред Dir.bg репортерът на NOVA Виктория Бояджиева, която тази година спечели наградата в категория "Общество" на петото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report с материала "Как работи схемата за фалшиви сертификати."  

Във времена когато говорим за фалшивите новини и мнозина твърдят, че вече разследващата журналистика едва ли не е табу, във времена на кризи политически, икономически, ковид, един млад журналист, на който журналистиката е негово признание, разкри мащабна схема за продаване на фалшиви зелени сертификати, като осветли, че в нея е и кандидат депутат.

Снимка: Bulphoto

Разследването бе направено през ноември 2021 г. Оказва се, че един сертификат на ваксиниран или преболедувал може да попадне в ръцете на много хора, след като бъде принтиран.

Срещу сума от 300 лева до 1 350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани не се оказва трудно. 

След публикуването на разследването прокуратурата обвини кандидат-депутатът от НФСБ Величко Георгиев за продажбата на фалшиви зелени сертификати, който Виктория осветли като посредник в схемата. 

Според посредника, Величко Георгиев, на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

Желаещият да получи такъв сертификат изпраща снимка на свой личен документ. Работи се изцяло с посредници. Посредникът взима сумата, съответно и лични документи контактува с медика. Не се позволява да се знае името на медика.

Със сигурност сумите, които са се разпределяли са големи. 

Всичко това повдигна въпроса колко от ваксинираните са действително ваксинирани, а на Виктория Бояджиева и помага бизнесменът Андрей Бъчваров, след като негов приятел починал от ковид. 

Оказа се, че Виктория Бояджиева е направила това разследване в един много личен момент за нея, което самата тя сподели по време на специалната церемония по връчване на наградите Web Report, състояла се в клуб "Перото", в НДК. 

"Истината е, че цялата история със сертификатите се разигра в много личен за мен момент. Докато работех върху разследването, носех първородния си син. Защо ви го казвам? Иска ми се някой ден той да разбере, че човек е това, зад което стои, че човек е съставен от своите принципи, а обществото да не го опровергава. Мисля, че това е наша работа до голяма степен. Така, че ви пожелавам на вас и на мен самата упоритост и вечна вяра, че има смисъл в непримиримостта и в смелостта."

Виктория Бояджиева разказва още за разследването: 

"Това бяха сертификати, които доказват, че хора са ваксинирани, а те не са. Търгуваше се с тях. В схемата бе и кандидат за народен представител, което беше най-лицемерното в цялата ситуация. Докато правителството, парламента затягат мерките, то кандидат за народен представител всъщност подкопава мерките и правилата, продавайки фалшиви сертификати и рискувайки човешки животи. И другото, което прави впечатление е, че лицемерието е не само на високо равнище, а и на ниско равнище, тъй като хората искат стабилна държава, искат ред, а в същото време са готови да прескачат правилата по такъв начин."

Радващото в случая, че разследването не само е повлияло на общественото мнение, но е довело и до задействане на службите и вземане на мерки. 

В отговор на въпрос "Промени ли нещо този репортаж?", Виктория Бояджиева заявява: 

"Бдителността на тези хора се повиши и някои хора преустановиха практиката от страх, че ще бъдат хванати, което често е смисъла на журналистиката. Това е което ние правим - плашим лошите, че можем да ги хванем, да се изразя на човешки език. Работа е на властите да осъдят хората, които ние осветляваме с камерите си и показваме какво правят."

Виктория Бояджиева е един от 12-те журналисти, отличени в петото издание на Web Report. Победителите бяха избрани от авторитетно жури сред 130 участници, кандидатствали с 367 материала. 

В журито на Web Report 2022 бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Тази година към тях се присъедини и генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на "Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg