Няколкостотин овцевъди и козевъди протестираха на главния път София-Варна, при великотърновското село Арбанаси с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в бранша през последните 10 години.

Протестиращите нямат разрешение за блокадата. На мястото са и десетки полицаи. Те запалиха вълна и изляха мляко в знак на протест срещу неадекватната държавна политика към сектора.

На протеста беше приета и декларация до премиера Бойко Борисов с настояване за подобаващи държавни компенсации за бранша. Протестиращите искат спешни промени в сектора.

В декларацията се посочва, че пренебрежителното отношение към сектора "води до бавна и сигурна смърт за българското овцевъдство и козевъдство".

"Ще покажем, че ние не сме доволни. Ние не искаме да търпим повече това положение на една безтегловност на сектора", заяви по-рано Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Заради срива с 40% на изкупните цени на млякото животновъдите посочват, че претърпените загуби са поне по 40 лева на животно и предлаганата от земеделското министерство помощ, увеличена от 5 на 7 лева, е недостатъчна.

Караколев изтъкна, че помощта "de minimis" за глава животно от 7 лева е равностойността на една бала люцерна, която стига за храна на овцете за два дена.

Той припомни, че през 2008 година, минималната помощ е била 40 лева, и подчерта, че от бранша няма да променят искането си за минимум 20 лева помощ за отглеждано животно, а в районите с чума по овцете ставката за компенсациите не бива да бъде по-малка от 40 лева.

Животновъдите настояват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Караколев подчерта, че през следващата седмица протестът ще продължи пред Министерския съвет в София, а ако исканията не бъдат удовлетворени, ще се пристъпи към затваряне на границите.

Отговорните институции реагираха на едно от основните искания на националния протест, ден преди започването му. Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото.

Овцевъдите обаче смятат, че е крайно време да бъде очертана целенасочена държавна политика, която да стабилизира сектора и да възроди изконното българско овцевъдство и козевъдство. Според тях това трябва да е национална стратегия, а не "пожарни" действия, след обявяване на протести.

Пазарът на мляко в момента е изкривен, защото фермерът, за да получи субсидията си от 70 или 80 лева трябва да докаже, не че е произвел, а че е продал млякото на изкупвачите", отбеляза Караколев.

Над 1 милион лева се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните, решиха още в ДФ "Земеделие". Помощта се равнява на 25 лева на животно.

Вчера фермери от Боляровска община, Ямболско, затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, в опит да попречат на ветеринарните специалисти да умъртвят близо 2000 преживни животни заради наличието на чума в региона.

Днес полиция охранява евтаназирането на животните в района, предаде БНР.